A bear in a sanctuary

Björnarna på reservatet Libearty

Nyheter

Vår samarbetspartner som driver reservatet för björnar i Rumänien ger 119 tidigare vanvårdade björnar ett fridfullt liv. Lär känna björnarna som kallar den här platsen för sitt hem. Och träffa fyra björnungar som nyligen flyttat in.

Björnreservatet Libearty i Rumänien drivs av våra samarbetspartners Millions of Friends (AMP) och etablerades 2005 som en fristad för misshandlade och vanvårdade björnar som äntligen kunnat lämna ett liv av lidande bakom sig.

Innan de kom till reservatet hade många av björnarna aldrig haft möjligheten att klättra i träd, vila i skuggan en varm sommardag eller njuta av ett dopp i en färskvattendamm – allt det som en björn älskar att göra. Många av dem hölls i små burar som turistattraktioner och underhöll människor för att en ägare skulle tjäna pengar.

Nu får dessa räddade björnar njuta av en väldigt stor ekskog, med träd där björnarna kan klättra, dammar där de kan bada, näringsrik mat och den veterinärvård de behöver. De får bete sig naturligt och låta sina individuella personligheter frodas. 

Få en inblick i en dag i livet för dessa räddade björnar genom att titta på denna live-sändning från Libearty... om du har tur får du se några björnar leka i dammen!

För närvarande bor 119 tidigare vanvårdade björnar på Libearty björnreservat där de lever ett fridfullt liv.

De nyaste invånarna är fyra björnungar:

Björnarna på reservatet Libearty

Peter & Bibi

Syskonen Peter och Bibi var bara åtta månader gamla när de kom till reservatet efter att de hittats föräldralösa i staden Sovata i Rumänien. De två gick helt ensamma runt och letade efter mat, törstiga och hungriga. Eftersom de var för små för att kunna klara sig själva i det vilda togs de om hand av myndigheterna och överlämnades till reservatet. Björnungar är vanligtvis med sin mamma i 1–2 år för att hinna lära sig allt de behöver kunna. På Libearty får de ett bra liv, mat, skydd och vård.

Björnarna på reservatet Libearty

Hugh

n liten teddybjörn med chokladbrun päls hittades ensam nära bostäder i staden Brasov i Rumänien. Han var mindre än 8 månader gammal så överlevnad ensam i skogen skulle inte ha varit möjlig. Nu njuter han av naturen, bra mat och sällskapet av tre andra föräldralösa björnungar i samma ålder som honom.

Björnarna på reservatet Libearty

Ghit

Ghitte blev föräldralös när hon bara var nio månader gammal. Hon var för ung för att klara farorna i skogen ensam. Utan en mamma som kan lära henne hur hon ska leta efter föda samt skydda henne från faror är det svårt att överleva. Den lilla björnungen Ghitte grät av längtan efter sin mamma, men också av hunger och törst under flera dagar innan hon togs till reservatet.

Några av de andra björnar är:

Björnarna på reservatet Libearty

Halewood

Halewood räddades från en djurpark efter att ha tillbringat 11 år bakom galler i en liten bur. Hon njuter nu av de vidsträckta markerna på reservatet och sällskapet av andra björnar.

Björnarna på reservatet Libearty

Tariku

Tillsammans med sina bröder Lucas och Koda tillbringade dessa tre björnar 7 år bakom rostiga galler i en bur på en djurpark. Alla tre bröderna räddades och tillbringar nu sina dagar med att brottas, leka och utforska reservatet.

Björnarna på reservatet Libearty

Roxana

Roxana räddades från ett liv i fångenskap på en djurpark. Hon blev mobbad och utstött av de andra björnarna, så hon hölls isolerad. Nu kan hon utforska, leka och leta efter föda i reservatets fridfulla skog.

Björnarna på reservatet Libearty

Bolik

Bolik genomled 15 tragiska år i en liten bur på en turistanläggning i Ukraina. Han hade aldrig sett en annan björn eller ens satt sin tass på gräs innan han räddades. Nu lever han drömlivet på Libearty.

Björnarna på reservatet Libearty

Maxie

Maxie kom till reservatet efter att ha genomlidit veckor av hunger och misshandel. Hon var kraftigt undernärd, svag och uttorkad. Nu är hon lycklig och frisk, klättrar i träd och umgås med andra björnar.

Björnarna på reservatet Libearty

Marta

Marta räddades efter att ha tillbringat mer än 38 år i fångenskap. Trots sin tuffa start anpassade sig Marta snabbt till sitt nya hem på reservatet. Hon kan äntligen njuta av sitt nya liv i sällskap med sina björnvänner.

... det här var bara sex av 119 björnar som bor i den stora skogen på Libearty.

Vad gör björnarna på vintern?

Björnar älskar vatten i alla dess former och kylan är inget problem eftersom deras päls blir extra tjock under vintern. Dessutom finns det, under den fluffiga pälsen, ett extra lager fett som fylls på under sommaren och hösten för att förbereda ifall att björnen går i ide. Men, alla björnar som bor här går inte i ide. Efter ett liv i fångenskap har många av de tappat den instinkten. Några av björnarna har lärt sig vad ide är här på reservatet och bygger till och med sina egna iden i marken eller under en gran. 
 
Tack vare generösa djurvänner som du kan dessa björnar njuta av ett fridfullt liv.

Bilderna är tagna av Millions of Friends (AMP) och av Tom Svensson

Läs mer..