Reservatet i Pakistan behöver plats för fler räddade björnar

Reservatet i Pakistan behöver plats för fler räddade björnar

Nyheter

För mindre än ett år sedan befriades Nepals sista dansbjörnar och Pakistan är troligen enda landet som fortfarande utnyttjar björnar i björnhets och som dansbjörnar

Hittills har 2018 minst sagt varit ett utmanande år för teamet på Balkasars björnreservat i Pakistan.

Reservatet, som är hem åt 52 björnar som räddats från användning som dansbjörnar och i björnhets, drabbades i mars av en eldsvåda. Det orsakade vattenbrist, elektriska problem och förstörde en fruktträdgård full av fikon- och olivträd – näringstillskott i björnarnas kost.

Akut behov av utbyggnad

Bioresource Research Centre (BRC) är vår samarbetsorganisation i Pakistan och driver reservatet som startades 2010. Fakhar Abbas, grundare och chef, menar att eldsvådan kan föra något gott med sig. Reservatet har idag ett akut behov av att utöka området och kapaciteten att ta emot fler björnar. Den förstörda fruktträdgården kan just ge rum för nya inhägnader till nya björnar.

”Fortfarande utnyttjas mer än 100 björnar under fruktansvärda villkor. För att kunna rädda och ta hand om dessa björnar behöver vi bygga tre nya inhägnader och tolv nya karantänavdelningar”, säger Fakhar.

karta-bjornreservat

Han förklarar att detta extra utrymme är livsviktigt för att undvika aggressivt revirbeteende mellan nyanlända björnar och de björnar som redan finns på reservatet.

Vill du ge ett bidrag till utbyggnaden av reservatet?

Utrymme för björnarna att bete sig naturligt

”På Balkasar beter våra björnar sig som vilda björnar. Detta trots att deras skador och tidigare förfärliga behandling innebär att de aldrig kan återvända till det vilda. Vi ser till att de har revir och kan gå i ide. De nya björnarna behöver tillräckligt mycket utrymme för att kunna markera egna revir.”

1021646_camilla_rescued_bear_pakistan

Camilla led av en parasitinfektion när hon kom till reservatet och hölls i karantän i en mindre bur medan hon fick behandling

Fler inhägnader och karantänavdelningar innebär också att björnar kan släppas ut ur karantän snabbare.

“För tillfället tillbringar personalen mycket tid åt att noggrant hålla koll på räddade björnars beteende för att bedöma vilka andra björnar de kan bo med, i vilka delar av reservatet. Det kan ta många veckor och vara frustrerande både för björnar och människor.”

1021633_anokha_rescued_bear_pakistan

Anokha får äntligen släppas ut ur karantänområdet och utforska nya delar av reservatet

Nästa steg, förutom att skapa nya inhägnader till de 30 - 40 björnar som vi planerar att rädda under de kommande åren, är att ersätta den förstörda vegetationen i den nedbrunna trädgården med nya träd – nim- och fikonträd – och grönsaker som squash, som björnarna älskar att äta.

Befria björnar i Sindh

Samtidigt som personalen håller på att återhämta sig från eldsvådan jobbar BRC hårt med förhandlingar för att släppa de sista fem björnarna som används i björnhets i provinsen Sindh. Det brukade finnas runt 300 björnar som användes i björnhets i Sindh när BRC påbörjade arbetet för att befria dem år 1995.

Deras befrielse är dock inte helt enkel, förklarar Fakhar.

“Det är kämpigt att befria björnarna. Vi hade en överenskommelse, och sedan ändrade regeringen sig i början av juni och drog tillbaka avtalet. När sådana saker förändras kan även ansvaret mellan olika departement skifta, och det förekommer en hel del byråkrati. Nu är det ungefär 17 björnar kvar som används i björnhets, medan nästan 100 fortfarande utnyttjas som dansbjörnar eller på annat sätt för underhållning.”

1017728_rescued_bear_pakistan

Fortfarande utnyttjas mer än 100 björnar för underhållning. Vi kämpar för att fler björnar ska få leva ett gott liv

Håller hoppet vid liv

Han betonar att BRC-teamet finner styrka i hoppet och att det motiverar dem när de stöter på motgångar.

“På BRC håller vi alltid hoppet uppe. Vi måste vara optimistiska om allt. Efter alla dessa år måste vår inställning vara att när vi inte når fram på ett sätt, når vi fram på ett annat.”

Vill du stödja en utbyggnad av reservatet i Balkasar, så att fler björnar kan få ett gott liv?

Ge en gåva idag