A mink in a small cage

Hälsoexperten Sandra Friberg: Därför stödjer jag ett pälsfritt Europa

Nyheter

I skrivande stund är namninsamlingen för att stoppa pälsproduktionen i EU uppe i runt 150 000 underskrifter. Målet är en miljon. Här berättar vår ambassadör, hälsoexperten och influeraren Sandra Friberg, om varför det är så viktigt att skriva på.

Majoriteten av oss människor lever i hus eller lägenhet. Vi har valet att lämna vårt boende när vi vill och röra oss hur vi vill. Det är ingen som begränsar oss - inte mer än oss själva i så fall men vi äger fortfarande vår fria vilja. Vi har kontroll och styr våra egna liv. Det är tyvärr inte samma för våra djur som lever inom pälsdjursuppfödningen - deras fria vilja är helt borttagen.

De kan inte gå var de vill eller välja att flytta till något annat. De är instängda i trånga burar utan stimulans och lever väldigt begränsade liv. Känns det rätt?

Vi människor kanske har målet att få ett nytt jobb, flytta utomlands eller att hitta livskamraten. Det enda målet för dessa instängda djur, som de inte ens beslutat själva, är att bli päls till ett klädesplagg. Som vi människor ska bära.

Minkarna avlivas genom gasning, rävarna med elektrisk ström och chinchillor får en spruta som gör att hjärtat stannar. Idag finns det så otroligt många alternativ till päls och om man tycker att päls är fint så kan man använda syntetmaterial i stället för att dessa djur ska få sätta livet till. Vi måste vakna upp!

 Har vi inte lärt oss att djuren också borde få äga sin fria vilja så kanske vi har lärt oss att djurhållning av den typen också sprider sjukdomar? Pandemin borde ha öppnat upp våra ögon. Så det är av många anledningar vi borda lägga ner dessa sista minkfarmer för det finns inget som kan försvara att vi håller dessa djur i fångenskap för vår egen fåfängas skull. I dagsläget har Sverige ungefär 25 minkfarmer kvar. 

Jag har sett både minkar och rävar - både levande och på jackor. Det absolut vackraste är utan tvekan att få se djuren i sin naturliga miljö och det är i det fria.

Det finns också en miljöaspekt.  Ett kilo minkpäls har fem gånger så stor klimatpåverkan som ull. Dessutom används gifter vid tillverkningen.  Vid provtagning av päls har så höga halter av formaldehyd och krom uppmätts att de överskrider EU:s lagliga gränsvärden.

Jag gläds åt att så många redan har skrivit på namninsamlingen. Vill du också göra det – för djurens, människornas och miljöns skull?

Har du inte skrivit på namninsamlingen kan du göra det här. 

Skriv på

Sandra Friberg. Ambassadör för World Animal Protection Sverige

Skribent: Sandra Friberg

 

Jag gläds åt att så många redan har skrivit på namninsamlingen. Vill du också göra det – för djurens, människornas och miljöns skull?

Läs mer..