Endelig er det lykkedes os at redde bjørnen Akhter

Äntligen lyckades vi rädda björnen Raka

Nyheter

Under flera år var plågor det enda som Raka kände till. Han blev tvingad att ”dansa” inför publik och sönderbiten av hundar i brutal björnhets. Men nu har han fått ett nytt liv i reservatet i Pakistan.

Den sju år gamla hanbjörnen Raka är blind på ena ögat. Han har bara åtta tänder kvar i munnen i stället för de 42 som han borde ha. När han kom fram till reservatet som vi finansierar i Pakistan var hans nos svullen och full av sår, hans tassar var brutna och hans ena öra perforerat av gamla bettsår. Han hade dessutom märken efter det sträckta repet han haft om halsen.

Med andra ord var Raka i riktigt dåligt skick. Hans ägare hade använt honom i björnhets och i björndans men ägaren hade aldrig tjänat särskilt mycket pengar och tog inte väl hand om Raka.

Det går framåt för Raka

Veterinärerna i reservatet rengjorde Rakas sår, gav honom en grundlig helkroppsundersökning och tog bort hans nosring. När Raka vaknade upp ur narkosen och upptäckte att nosringen var borta såg han genast nöjdare ut än han gjort när han kom fram.

Han har nu funnit sig väl till rätta i karantänområdet. Här får han vara i några veckor innan han kan ansluta till de andra björnarna i det stora reservatområdet.

Det syns verkligen att Raka njuter av att få god, vällagad mat att äta. Hans tidigare ägare gav honom endast bröd och mjölk, som inte ger tillräcklig näring åt en björn.

Rakas ägare var svårövertalad

Rakas tidigare ägare, Bhutoo Faqueer, hade valt samma inkomstsätt som hans far och farfar före honom: han vandrade från by till by med sin björn, och tvingade Raka att uppträda med sin plågsamma ”dans” eller kämpa i olaglig björnhets, där björnen binds fast och angrips av kamptränade hundar.

Vår lokala samarbetsorganisation Bioresource Research Centre (BRC) har träffat Bhutoo Faqueer flera gånger och försökt övertala honom att överlämna Raka till reservatet. Bhutoo Faqueer var under lång tid mycket motsträvig till idén, men äntligen gav han med sig. Han har skrivit under på att han aldrig kommer att skaffa en ny björn och i gengäld hjälper BRC honom med att öppna en liten affär.

akhter-incontext

Det är en viktig del i kampen för att skydda björnarna i Pakistan, att vi hjälper de som ägt björnarna att hitta en annan försörjning. På det sättet kan de fortfarande försörja sina familjer och visa att det finns andra sätt att få inkomster som inte skadar djur. 

Äntligen ett gott björnliv

Raka kan nu se fram emot att leva resten av sitt liv i det trygga reservatet, där han äntligen kan bete sig som en riktig björn. Han kan bada i bassängerna, leta efter bär och vila sig i skuggan under buskar och träd. Om det skulle visa sig att han får problem med sitt blinda öga finns det lyckligtvis ett särskilt område i reservatet avsett för handikappade björnar.

Du kan hjälpa björnarna i Pakistan genom att stödja vårt arbete >> 

Läs mer..