EU måste förbjuda uppfödning av bläckfiskar

EU måste förbjuda uppfödning av bläckfiskar

Nyheter

Samarbetsorganisationen Eurogroup for Animals, som vi är medlem i, och 36 andra djurvälfärdsorganisationer kräver nu i ett gemensamt brev till EU att den grymma bläckfiskuppfödningen förbjuds.

Julia Engqvist, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Bläckfiskar hör hemma i frihet i haven – inte instängda i djurfabriker. Att hålla bläckfiskar i anläggningar för köttproduktion är helt oförenligt med en respektfull djurvälfärd. Nu måste EU sätta ner foten och klart och tydligt ta avstånd från bläckfiskuppfödning. EU borde i stället arbeta för att skydda bläckfiskarna i deras naturliga livsmiljöer.”

Förutom att införa ett uppfödningsförbud för bläckfiskar, bör EU också stoppa all import till medlemsländerna av produkter från bläckfiskanläggningar i andra länder. Den direkta bakgrunden till den här uppmaningen är företaget Nueva Pescanovas planer på att bygga världens första kommersiella anläggning för bläckfiskuppfödning i Las Palmas de Canaria i Spanien. Något som lett till starka protester sedan planerna offentliggjordes förra året.

Octopus

Bläckfisk i det vilda

Grymt och miljöpåfrestande

Compassion in World Farmings rapport ”A Recipe for Disaster”, visar att bläckfiskar är mycket intelligenta och medvetna djur, som får en kraftigt försämrad välfärd i uppfödningsanläggningar.

I sina naturliga livsmiljöer i haven lever de oftast ensamma och om de stängs in i undervattenstankar i uppfödningsanläggningar, kan det leda till mycket stress, aggressivitet och till och med kannibalism.

Bläckfiskodling medför dessutom allvarliga konsekvenser för havsmiljön. Bläckfiskar är rovdjur som skulle behöva matas med enorma mängder fiskprodukter för att hållas vid liv innan de ska slaktas. För att producera ett kilo bläckfiskkött krävs tre gånger så mycket fiskprodukter. Det leder till ökade risker för överfiskning och större belastning på havsmiljön.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protection. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Att hålla bläckfiskar i anläggningar för köttproduktion är helt oförenligt med en respektfull djurvälfärd.

Läs mer..