Tiger i fångenskap

"Fångarna på fortet" slutar använda vilda djur

Nyheter

Nästa omgång av ‘Fångarna på fortet’ kommer att bli utan tigrar och andra vilda djur! De har annars varit ett stående inslag i programmet sedan starten1992.

Inga fler tigrar, ormar eller spindlar ska utnyttjas under inspelningarna med kändisar på franska Fort Boyard. Beslutet gäller alla länder som producerar programmet, däribland Sverige. Totalt har programmet visats i mer än 33 länder.

Beslutet att ta bort de vilda djuren från programmet togs på begäran från oss och våra supportrar. Vi anser inte att vilda djur hör hemma som underhållning i ett modernt tv-program 2021, där djurskydd ska vara en naturlig del av etiken.

”Äntligen har produktionsbolaget insett att det är i otakt med tiden att använda djur som underhållningsobjekt. Det är en stor seger för djuren att de nu blir av med stressiga transporter, små burar och stridssvettiga kändisar”, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Det har skett med hjälp av många av våra supportrar, i Sverige och Danmark. som under årens gång mailat TV4 och produktionsbolaget. 

Fångarna på fortet spelas in på Fort Boyard

Fort Boyard 

Bra dialog om tigrarnas välfärd

När ’Fångarna på fortet’ återvände till Danmark förra året förde våra danska kolleger en dialog med programmets danska producenter, NENT Group, för att få dem att sluta använda de stora rovdjuren för tigrarnas välfärd.

Vi påpekade att de stora djuren lever ett eländigt liv i små betongburar på Fort Boyard varje sommar när programmet spelas in på den historiska platsen utanför Frankrikes kust, och att tigrarna har helt andra behov än de tv-apparater de tilldelas. som exotiska tv-stjärnor på Napoleons antika fort.

Tigrarna har fått gå i pension

Hos NENT Group, som även distribuerar showen i Norge och Polen, är man också mycket nöjd med beslutet:

”Dessutom har dialogen mellan NENT, Mastiff och den franska producenten resulterat i att de nu lovar att tigrarna ska gå i pension. De kommer alltså inte att ingå i produktionen av 'Fångar på fortet' på internationell nivå i framtiden. Vi är väldigt glada att vi har varit med om det här", säger Kenneth Kristensen, programdirektör på NENT Group, som påpekar att även reptiler – inklusive ormar och spindlar – har tagits bort.

Tack till alla er som tog ställning för vilda djur i fångenskap. Här kan du läsa mer om vårt arbete för vilda djur.

Vårt arbete
 

Läs mer..