Fira Havets Dag 2018 genom att bekämpa spöknät med din mobil

Fira Havets Dag 2018 genom att bekämpa spöknät med din mobil

Nyheter

Vi dyker in i Home Street, mobilspelet som sprider information om tappad och kvarlämnad fiskeutrustning, ett av de mesta skadliga hoten mot havets djur

Spöknät är inte en välkänd term men det borde det vara. Varje dag är det en katastrof för vilda djur i våra hav, men de flesta människor är omedvetna om problemet.

Vår Sea Change-kampanj ökar medvetenheten om detta hot mot djuren i havet. Nu tar vi till mobilspel för att sprida kunskapen ännu mer.

Vad är spöknät?

Spöknät är benämningen på kvarlämnad, borttappad eller på annat sätt förlorad fiskeutrustning.

Dessa nät, linor och fällor skadar och dödar hundratusentals valar, sälar, sköldpaddor och fåglar varje år.

Och det blir värre för varje dag som går.

Problemet finns i mängden:

  • Åtminstone 640 000 ton fiskeutrustning lämnas kvar i våra hav varje år
  • Minst 136 000 stora valar, delfiner, sälar, sjölejon och sköldpaddor trasslar in sig i spöknät
  • Spöknät, ofta gjort av plast, kan fortsätta fånga och döda djur i 600 år
  • 71 % av marin intrassling av djur beror på spöknät
  • Över 70% av makroplasten (plastbitar som är större än 5mm) i havet är fiskerelaterat

Sea Change i mobilen

Ett problem som är så här stort behöver innovativa lösningar.

Vi sprider information om detta hot mot havets djur genom att samarbeta med mobilspelsutvecklaren Supersolid, och dess mobila spelapp Home Street.

Under juni kommer du att kunna interagera med Chris Dixon, som är kampanjansvarig för Sea Change, och lära mer om hur vi tillsammans kan hantera detta problem. Chris kommer att leda strandstädningar, återvinningsprojekt och händelser i appen.

Ingrid Giskes, vår globala chef över Sea Change, säger: “Detta samarbete handlar om att vara uppfinningsrik och djärv. Vår kampanj #SeaChange handlar om att föra samman människor och hjälpas åt att stoppa lidandet för havsdjur genom spöknät. Samarbetet med Supersolid är ett stort steg framåt för att nå detta mål. Vi har aldrig prövat något liknande förut och jag är spänd på att se det sprida ringar på vattnet.

Marina djur lider dagligen av att trassla in sig i och svälja delar av spöknät. För att hantera detta globala problem på global nivå är det viktigt att hitta innovativa lösningar, som kan föra samman platser på jorden, få människor att lära sig mer och agera.

Havets Dag är ett perfekt tillfälle att visa hur mycket du gillar havsdjur och att du vill ha spöknätsfria hav.”

Home Street finns att ladda ner på  Google Play Store och Apple App Store. Bara sök på ‘Home Street’ eller ‘Supersolid’ och ladda ner det gratis.

hawaiian_monk_seal

Foto: Michael Pitts / naturepl.com

GGGI

Under 2015 lanserade vi the Global Ghost Gear Initiative (GGGI), en allians bestående av organisationer, universitet och ledande fiskeföretag med syftet att minska mängden spöknät i havet.

Åtskilliga av våra GGGI-partners är involverade i vårt samarbete med Home Street. Bureo, Plastix Global och PADI delar med sig av sin expertis till Home Streetspelarna för att visa hur de kan bekämpa spöknät i verkligheten.

Vad du kan göra

Samarbete och utbildning är våra bästa vapen i kampen mot spöknät.

Vi har redan samarbetat med ett av världens största företag inom fiskprodukter, Thai Union, för att få fram åtgärder mot spöknät och arbetet med GGGI ger stora framgångar. Hittills har vi hjälpt över 1 000 000 havslevande djur.

Men mycket arbete återstår.

Läs mer om vår Sea Change-kampanj

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få uppdateringar om vårt arbete för att skydda havslevande och andra djur.

Toppbild foto: World Animal Protection / Rachel Ceretto

Vår kampanj #SeaChange handlar om att föra samman människor och hjälpas åt att stoppa lidandet för havsdjur genom spöknät. Samarbetet med Supersolid är ett stort steg framåt för att nå detta mål.