Elephants at Amer Fort

Amer Fort i Indien – ett turisthelvete för Rani och 90 andra elefanter

Nyheter

Rani är en 43-årig asiatisk elefanthona. Dag efter dag tvingas hon utföra samma tunga arbete: att bära turister på sin rygg uppför den branta vägen till Amer Fort i Indien. Tyvärr delar många andra elefanter samma tragiska livsöde som Rani.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är inte naturligt för vilda djur att ha närkontakt med människor. Ändå tvingas många vilda djur in i turistindustrin runt om i världen – som de 91 elefanterna som arbetar vid Amer Fort i Indien. Här utnyttjas Rani och de andra elefanterna brutalt som riddjur åt turister och vi arbetar för att befria dem. En bra grundregel för turister är att undvika all form av närkontakt med vilda djur, för att inte medverka till att de behandlas illa”.

Vi bidrar till att elefanter kan leva i trygghet i djurvänliga reservat, i stället för att plågas i fångenskap. Elefanter som varit länge i fångenskap har tyvärr svårt att klara sig i frihet och då är reservaten ett bra alternativ. Här kan de leva skyddade liv och få den omvårdnad de behöver av personalen i reservaten.

Här kan du som ansvarsfull besökare titta på elefanterna i deras naturliga livsmiljöer på ett respektfullt avstånd utan att störa dem – när de fått byta sitt turisthelvete mot ett djurvänligt paradis.

Ett helvete dag och natt

Rani lever i ett betongstall utanför staden Jaipur i den indiska delstaten Rajasthan. Troligen har hon arbetat vid Amer Fort under minst 25 år. Det är så länge den 43-åriga elefanthonan varit hos sin nuvarande ägare. Han vet inte vad hon gjorde tidigare, men sannolikt utförde hon samma hårda arbete då som nu, som riddjur åt turister. Hennes liv här innebär stora påfrestningar, dygnet runt.

När hon inte utnyttjas för att transportera turister hålls hon fast av kedjor och rep och tvingas stå i sin egen urin och avföring. Om Rani levt i frihet skulle hon ha haft sin toalett på en annan plats än sin sovplats och lagt sig ner för att sova.

I gryningen blir hon rengjord av sin skötare. Istället för att ta henne till den närliggande sjön där hon kunde bada, plaska och leka som hon skulle göra i naturen, går han med Rani bara några meter från hennes stall och tvättar henne med en slang och en borste.

Efter duschen får hon sockerrör som frukost. Ägaren säger att hennes favoritmat är bröd och bananer. Hennes diet är mycket näringsfattig jämfört med vad hon skulle äta i naturen. Det gör hennes tunga arbetsdagar ännu mer ansträngande.

Elephants at Amer Fort

Lång vandring till Amer Fort

Rani beordras sedan ner på knä av sin skötare, som sätter på hennes 50 kilo tunga sadel som turisterna ska sitta på. Med sin skötare i sadeln går hon de fyra kilometrarna till sin arbetsplats vid Amer Fort.

Hennes fötter är spruckna och ömma av alla gånger hon vandrat på hårda betong- och asfaltsvägar och här måste hon dessutom uthärda Rajasthans heta klimat som inte är naturligt för henne. I frihet lever elefanterna gärna i skogsområden, där marken är mjukare och träden skyddar mot den brännande solen.

Omkring klockan åtta är Rani framme. Här finns tiotals andra elefanter som liksom hon väntar på att transportera turister på den branta vägen upp till Amer Fort.

Intensiv arbetsdag

Hon får ingen tid att vila efter den ansträngande marschen, för nu är fokus på att tjäna pengar på turisterna. Turen upp till Amer Fort tar ungefär en halvtimme och det kan vara två turister som samtidigt rider på henne. På toppen släpps turisterna av och Rani måste genast ner igen för att bära upp fler turister. Hon går upp och ner för backen fyra gånger utan vila och vatten. Totalt kan hon då alltså ha burit åtta turister i sadeln uppför sluttningen.

Runt halv ett är hon färdig med sitt arbete vid Amer Fort – men hennes arbetsdag fortsätter. För nu går hon de fyra kilometrarna tillbaka till elefantbyn utanför Jaipur, där ännu fler turister erbjuds att rida på henne under eftermiddagen.

Inte förrän solen går ner vid femtiden är Ranis hårda arbete som riddjur över. Hon får mat, binds och kedjas igen i sitt stall för natten. I väntan på en ny dag av lidande för att roa turister. Dömd till ett grymt liv, utan någon som helst likhet med ett naturligt elefantliv i frihet.

Var med och hjälp djuren!

Tillsammans kan vi skapa en djurvänligare värld, för djur som Rani och de andra elefanterna i Amer Fort. Bland annat genom att stödja djurvänliga reservat där elefanter kan få bra, skyddade liv – långt borta från turistindustrins tvång och hårda arbete.

Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

Vi bidrar till att elefanter kan leva i trygghet i djurvänliga reservat, i stället för att plågas i fångenskap.

Läs mer..