World Animal Protection, Vietnam’s Forest Protection Department (FPD) and Four Paws came together to rescue Na (whose name means custard apple) from her tiny, 1.5m squared cage, with very little natural light and barely enough room to move and express her natural behaviours.

Nas nya björnliv i reservatet Ninh Binh i Vietnam

Blogg

Skrivet av

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld! I Vietnam kan björnen Na nu leva ett nytt djurvänligt liv i ett reservat, sedan hon efter 20 år befriades från sin trånga bur.

Räddningsinsatsen den 18 oktober var ett samarbete mellan World Animal Protection, Vietnams skogsskyddsdepartement och organisationen Four Paws i Ho Chi Minh City-provinsen i södra Vietnam. 

We performed a health check on October 30th to assess/remove her left eye and canine teeth. She has shown remarkable resilience to those procedures - as well as one could imagine - however her blood test was rather concerning. We are monitoring her very closely. Prior to the health check, Na had been displaying some very positive signs engaging with quarantine enrichment activities and new foods.PHOTO by FOUR PAWS

Dagen före räddningen fick hon akut veterinärvård som ägaren bad om hjälp med. Ett team från Four Paws konstaterade då att Na var i dåligt skick. Hennes dåliga hälsa gör att hon behöver vård under lång tid. 

Ägaren gick då med på att släppa ut henne ur den lilla trånga buren hon var instängd i, så att hon kan få den omsorg hon behöver. Four Paws transporterade sedan Na till sitt reservat i Ninh Binh i norra Vietnam. 

Vård och vattenmeloner i karantän

När hon kom fram sattes Na i karantän – precis som andra nya björnar i reservatet. De hålls i karantän under 30 dagar för att förhindra eventuell överföring av sjukdomar mellan dem och de andra björnarna. Under denna tid undersöks vilket behov av veterinärvård björnarna har, de anpassas gradvis till en hälsosam kost och övervakas noga av reservatets vårdteam.

We performed a health check on October 30th to assess/remove her left eye and canine teeth. She has shown remarkable resilience to those procedures - as well as one could imagine - however her blood test was rather concerning. We are monitoring her very closely. Prior to the health check, Na had been displaying some very positive signs engaging with quarantine enrichment activities and new foods. - PHOTO by FOUR PAWS

Det visades sig tyvärr att Nas vänstra öga var så illa skadat att det opererades bort. Det mest oroväckande hälsoproblemet som upptäcktes under karantänen var obotliga problem med njurarna. 

Den mest troliga orsaken är att hon inte fått tillräckligt med dricksvatten på gården där hon hölls i fångenskap. Njurfunktionen kan också ha skadats av att hon har sövts och tappats på sin galla. Björngalla används inom traditionell medicin, men sedan 2005 är det förbjudet att tappa björnar på galla i Vietnam. Andra hälsoproblem Na har är hjärtproblem, smärtsam artros i flera leder och tandskador.

Men det var ändå tydligt under karantänen att Na mådde bättre och blev starkare. Hon hade god aptit – och var särskilt förtjust i vattenmeloner! Och det är bra, för sådan vattenrik kost motverkar hennes njurproblem. 

Under karantänen fick hon också så smått börja vänja sig vid att röra sig över större ytor, i stället för de futtiga 1,5 kvadratmetrarna i sin gamla bur. Så här inledningsvis handlade det om ett utrymme som var tre gånger så stort som buren.

Första stegen utomhus

När de 30 dagarna i karantän var över flyttades Na till sitt nya hem i ett björnhus. Här fick hon ännu mer utrymme än i karantänen och dessutom sällskap av andra björnar, efter att ha varit ensam björn under många år hos sin gamla ägare. 

Na the female bear rescued in Ho Chi Minh city province in Vietnam on October 17th 2023 - Photo by FOUR PAWS Viet

För att hon inte ska bli stressad är tillvänjningen till den nya miljön i reservatet en långsam process i den takt som Na själv bestämmer. Målet var att hon skulle må bra och känna sig trygg i sitt nya hem innan hon tog sina första steg utomhus. Eftersom alla nya upplevelser kan vara omtumlande är det viktigt att hon vet att hon har en skyddad plats som hon kan återvända till för att få vara i fred.

När Na visade att hon kände sig lugn och bekväm i sitt nya hem öppnades dörren ut den 29 november. Men hon valde att sova inomhus hela den dagen. Först på eftermiddagen dagen efter bestämde hon att det var dags att ta reda på vad som fanns därute. 

Efter en stunds tvekan utforskade Na nyfiket sina nya omgivningar. Hon luktade på gräset, la sig på marken, sträckte på sig och ägnade flera minuter åt att gräva intensivt i marken. Hennes första äventyr utomhus varade i en halvtimme och hon verkade stortrivas med att få vandra fritt i gräset. 

Från bur till naturligt beteende

Än så länge spenderar Na inte så mycket tid utomhus, men när hon gör det gillar hon att gräva och böka runt i jorden. Ett helt naturligt beteende för en björn som hon inte hade någon möjlighet att få utlopp för i sin bur. 

Na the female bear rescued in Ho Chi Minh city province in Vietnam on October 17th 2023 - Photo by FOUR PAWS Viet

Nas kroniska njursjukdom är hennes mest oroande hälsoproblem. Den goda nyheten är att hon för närvarande inte visar någon smärta eller andra tecken på obehag. Förhoppningsvis går det att bromsa den kroniska sjukdomen med långtidsmedicinering. Nästan alla hennes sjuka tänder har tagits bort och såret efter hennes vänstra öga har läkt. 

Så sakteliga börjar Na finna sig till rätta med sitt nya liv. Reservatets personal är mycket lyhörda för hennes behov och ser till att hon får leva ett så bra och naturligt björnliv som möjligt. Nu återstår det också att se hur social hon vill vara med de andra björnarna, efter alla sina år ensam i fångenskap.

Din hjälp är livsviktig!

Tack för att du hjälper djur som har det svårt. Våra insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag. 

Tillsammans skapar vi en bättre värld för djuren.
 

Läs mer..