Djuren fryser ihjäl i Mongoliets extremväder

Djuren fryser ihjäl i Mongoliets extremväder

Nyheter

Dzud är något man fruktar i Mongoliet. Det är extremt kallt vinterväder som följer på en torr sommar. Senast drabbade det landet 2010 och då var vi på plats och räddade tiotusentals djur. I år är det dags igen.

Se filmen om vårt räddningsarbete för Mongoliets djur:

Den här gången har Mongoliet plågats av extrema väderförhållanden sedan november 2015. På dagen är det ihållande 25 grader kallt och på natten kan det närma sig minus 40 grader. Det gör att både människor och djur blir otroligt utsatta.  Dessutom har torkan under sommaren gjort att djuren inte kunnat hitta tillräckligt med mat för att kunna äta upp sig och sedan klara kylan. 

Ännu kallare framöver

Det förväntas bli ännu kallare under de kommande veckorna. Mongoliets regering rapporterar att allt fler områden går in i dzud - från 50 i januari till åtminstone det dubbla. 

I februari inleds kalvningssäsongen, samtidigt som dzud blir som värst. Då blir risken stor både för missfall och att djuren dör. 

dzud-incontext

Tusentals djur har redan frusit ihjäl

Den 15 januari fick vi rapport om att 5 000 djur hade dött av dzud. Men vi befarar att den verkliga siffran är ännu högre. Efter vad vi såg under dzud 2010 är att dödligheten hos djuren är underskattad eftersom många inte rapporterar in dödsfallen. Boskapsdepartementet i Mongoliet har bett om vår hjälp för att kunna se vilket skydd vi kan ge djuren.  

Behovet av skydd till djuren uppenbart 

Djuren dör främst av bristen på mat och att utsättas för extremt väder under lång tid. Torkan gjorde också att djuren inte fick tillräckligt med mat under hösten. Därför har Mongoliets regering lagrat hö som ska fördelas till boskapen. Det arbetat har redan påbörjats men det är osäkert om det når de mest utsatta djuren och deras ägare. 

Under förra stora dzuden 2010 kunde djurägare inte ordna enkla vindskydd åt sina djur för att skydda dem från kylan, särskilt inte under de kalla nätterna. Det har saknats material som är lätt att bära och tillräckligt starkt mot vinden. Vårt team finns på plats i Mongoliet sedan den 30 januari för att försöka få en överblick och inventera behovet av hjälp. Hjälp oss att hjälpa djur som drabbas av katastrofer! Swisha en gåva till 1239001744 och skriv Katastrof som meddelande* eller sätt in en gåva på vårt plusgiro 900-1744. Tack för ditt stöd.

*Gåvorna kommer att användas till att rädda och hjälpa katastrofdrabbade djur.

Läs mer..