Sverige måste följa trenden att stoppa delfinshower
Nyheter
Belgien är nu det tionde landet i världen som stoppar delfinunderhållning. Men i Sverige är delfinshower fortfarande lagliga. World Animal Protection uppmanar Kolmården att snarast uppfylla sitt snart tre år gamla löfte att sluta med showerna. Dessutom bör Sverige följa den djurvänliga trenden att förbjuda delfiner i fångenskap.
Med Belgien senast i raden har nu totalt tio länder i världen sagt nej till delfiner i fångenskap: Brasilien, Luxemburg, Kroatien, Bolivia, Schweiz, Norge, Kanada, Chile och Costa Rica och Belgien.
Resebranschen spelar en viktig roll i den globala delfinindustrin. Här kan du skriva på vår namnlista för att få resejätten TUI att sluta att marknadsföra och tjäna pengar på underhållning med delfiner:
Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur i svenska World Animal Protection, säger:
”Att leva i en bassäng inomhus och utföra intränade cirkuskonster för publik är ett mycket onaturligt liv för en delfin. I det vilda rör sig delfiner över stora havsområden som omöjligt kan återskapas i en begränsad bassängmiljö. Dessutom bildar de i frihet komplexa sociala grupper, medan de i fångenskap oftast lever i onaturliga grupperingar och utan friheten att själva välja. Vi har sedan länge uppmanat Kolmården att lägga ner sin stationära delfincirkus och vi uppmanar svenska politiker att se till att artbevarande med hög djurvälfärd är det som står i centrum och att ren underhållning på vilda djurs bekostnad upphör. Det är med andra ord hög tid att se över och revidera föreskrifterna för djurparksdjur”.
Fortsatta shower trots avvecklingsbeslut
Kolmårdens delfinarium utanför Norrköping har funnits sedan 1969 och är den enda plats i Sverige där delfiner finns och används som underhållning. I dag finns 11 delfiner i Kolmården, sedan den äldsta honan Nephele tragiskt kvävdes till döds av konstgjord tång i sin bassäng i början av året.
För snart tre år sedan lovade Kolmården att avveckla delfinariet och omplacera delfinerna. Men fortfarande har ingen plan presenterats för hur avvecklingen rent konkret ska gå till och delfinshowerna fortsätter som vanligt.
Sandra Jönsson säger:
”Vi vet att det tar lång tid att omplacera djurparksdjur och det är oerhört viktigt att delfinerna inte hamnar i en sämre tillvaro där även föreställningar fortsätter. Vi liksom många andra vill se ett slut på delfinföreställningarna världen över och det innebär att vi behöver hitta och stödja innovativa lösningar för delfinerna som lever idag. Den här dialogen tar vi gärna med branschen, för att gemensamt hitta en alternativ mer djurvänlig tillvaro för delfiner. Medan flyttplanerna fortgår för Kolmårdens delfingrupp, vore det enda rimliga att stoppa föreställningarna och ersätta dem med en artspecifik miljöberikning som har ett pedagogiskt värde som rimmar mer med djurparkernas uppdrag”.
En lösning skulle kunna vara att Parks and Resorts bidrar till att skapa djurvänliga reservat för delfiner. Redan i dag stödjer World Animal Protection tillsammans med World Cetacean Alliance ett projekt för att skydda delfiner och andra vilda djur över hela världen. I så kallade Wildlife Heritage Areas får djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism.
Ett svenskt förbud
Sandra Jönsson säger:
”Djurparkernas uppdrag handlar klart och tydligt om artbevarande och de ska alltså bidra till att skydda hotade djurarter, en nödlösning som måste utgå ifrån djurens egna intressen. När det gäller just delfiner anser vi att det inte går att ge dem en tillräcklig hög välfärdsstandard i djurparker och då behöver vi hitta innovativa lösningar för delfinerna som finns i fångenskap idag”.
World Animal Protection uppmanar därför Sverige och Peter Kullgren som ansvarig minister för djurskydd att ge Jordbruksverket i uppdrag att revidera djurparksföreskrifterna och säkerställa att alla landets djurparker lever upp till sitt uppdrag och även sätter djurens välfärd i första rummet.
Roger Pettersson, generalsekreterare i svenska World Animal Protection, säger:
”Djurparksföreskrifterna är gamla och mycket har hänt i vår omvärld och inom forskningen. Sverige antog en ny djurskyddslag 2018 och givetvis bör djurparksföreskrifterna utgå från den och inte tidigare lagstiftning. Det blir meningslöst att klubba igenom lagar i riksdagen om inte föreskrifterna hänger med”.
▶ Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
World Animal Protection är en världsomfattande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection.
Var med och skapa en djurvänligare värld!