Séptimo aniversario terremoto en haití

Haiti: Ögonvittnesskildring från vårt arbete på fältet

Blogg

Skrivet av

Det har gått sju år sedan jordbävningen i Haiti. Tack vare det regelbundna stödet från dig och andra Animal Protectors kan vi snabbt komma på plats till katastrofdrabbade områden.

Gerardo Huertas, chef för vår katastrofhjälp, ger en ögonvittnesskildring från vårt arbete på fältet:

”Mitt första minne av jordbävningen på Haiti är från flygplatsen. Den befann sig, liksom landet i övrigt, i ett tillstånd av kaos. Stora lastplan lastade av fordon och katastrofhjälp för människor och ingen verkade ta kommando. 

Det första jag märkte var lukten av död i hela staden. I huvudstaden Port au Prince fanns kollapsade byggnader överallt, som gjorde tillvaron farlig för stadsborna och deras djur.

Det var särskilt en hund som fångade min uppmärksamhet. Han såg gammal och stel ut, med en massa små ärr över hela kroppen. Hans päls var full av damm och ögonen var trötta. Trots det gick han långsamt fram till mitt team. Hans långsamhet berodde inte på att han var rädd - han kunde helt enkelt inte gå fortare. Han behövde hjälp, inte bara mat utan veterinärvård, och han förstod att vi nog kunde ge honom den.

1010231_dog_haiti_earthquake

Under ett och ett halvt år reste vi genom huvudstaden och hjälpte djur, som hunden vi såg första gången. Djuren kunde ha skador från raserade väggar, skärsår från krossat glas eller metall, eller olika sjukdomar till följd av att veterinärvården kollapsat i landet

Vi utbildade landets veterinärer i hur man är snällare mot djur och försåg dem med utrustning så att de kunde ge bästa möjliga hjälp till alla de djur de kunde stöta på vid vår mobila veterinärklinik. Djurägarna var verkligen glada att se oss vid varje område vi kom till, dag efter dag, vecka efter vecka och månad efter månad.

När vi till slut kunde ta oss utanför huvudstaden installerade vi utrustning som drevs med solkraft för att hålla vacciner kylda under transporter och förvaring. På så sätt kunde ett stort antal hästar, åsnor, får, getter, kor och kycklingar få sina livsviktiga vaccin. När vår hjälpinsats var över hade vi hjälpt över 70 000 djur i Port au Prince och försett många platser utanför staden med livsviktig medicin.

Vi gjorde skillnad i Haiti, stor skillnad, men i tider av nöd finns det alltid mer att göra och det är och kommer alltid att vara, vårt mål."

1010303

Fyra miljoner djur hjälpta hittills

När katastrofer inträffar är det inte bara människor som drabbas hårt, utan även djuren. Så i över 50 år har vi hjälpt regeringar och samhällen att förbereda sig för katastrofer och gjort det möjligt för människor att kunna hjälpa sina djur och bygga upp sina liv på nytt. Många människor runt om i världen är beroende av sina djur – för sitt uppehälle, som mat, transporter, för att hålla sig friska och som sällskap och vakt.

Djur och människor är beroende av varandra. Under de 50 år som World Animal Protection har funnits har vi kunnat hjälpa över fyra miljoner djur och därmed också många människor. Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.