Five Asiatic black bears have been rescued from the horrific abuse of bear bile farming

Vi har räddat fem björnar från gallindustrin i Vietnam

Nyheter

Efter 13 år av smärta och lidande i fångenskap har fem kragbjörnar räddats från fruktansvärda liv i gallfarmer

Gallindustrin

Utnyttjandet av björnar i fångenskap för deras galla är bland världens värsta djurplågeri.

I över ett decennium har dessa björnar levt i små burar i den vietnamesiska provinsen Tieng Giang. De har svultit, blivit uttorkade och fått flera sjukdomar. Detta för att man vill ta deras gallvätska och gallblåsa och använda i traditionell medicin.

_pro6903

Björnarna hölls i kala burar innan de räddades.

I Vietnam är det lagligt att “hålla” björnar men olagligt att avla dem i kommersiellt syfte och ta deras galla.

Men sorgligt nog efterlevs denna lag bristfälligt och det beräknas finnas 780 björnar i fångenskap på gallfarmer i Vietnam.

Räddningen

Gallfarmsägaren som höll dessa fem björnar övertalades av vår samarbetsorganisation, Education for Nature Vietnam (ENV) som vi stödjer, och den lokala myndigheten att släppa dem fria. 

Björnarna är nu på väg till Animals Asia Foundations reservat Tam Dao nära Hanoi, där de ska få riktiga björnliv så långt det är möjligt.

Stoppa detta djurplågeri för gott

Vi har samarbetat med ENV i mer än tio år för att stoppa lidandet för och utnyttjandet av björnar och se till att inga nya björnar hamnar i fångenskap, utan får vara kvar i det vilda där de hör hemma.

Förutom att hjälpa regeringen att mikrochippa björnar i fångenskap och stoppa tillförseln av nya björnar hjälper vi till att konfiskera björnar, och arbeta för ett avelsförbud av gallbjörnar i Vietnam, så att inga nya björnar hamnar i den fruktansvärda industrin.

_pro6953

“Vi hjälper till att flytta björnarna i Vietnam till trygghet – det kommer sorgligt nog att ta år för dem att återhämta sig mentalt men vi är glada att dessa björnar nu får leva sina liv i fred och slipper plågas.”

Lång återhämtning

Julia Engqvist, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, säger:

“Det finns inget humant sätt att ta galla från en levande björn eftersom den lider av extrem smärta och psykisk stress av att vara i fångenskap. Vi hjälper till att flytta björnarna i Vietnam till trygghet – det kommer sorgligt nog att ta år för dem att återhämta sig mentalt men vi är glada att dessa björnar nu får leva sina liv i fred och slipper plågas.”

Dung Nguyen, vice ordförande på ENV, säger:

“Dessa fem björnar för oss ett steg närmare vårt mål att helt stoppa gallfarmer i Vietnam – en gång för alla. Björnavel står på sitt sista ben. ENV och våra samarbetspartners arbetar hårt för att vår plan att stoppa gallfarmerna senast 2020 ska bli verklighet.”

I Vietnam är det lagligt att ha björnar i fångenskap men illegalt att ta deras galla och att avla för kommersiella ändamål. Men denna lag tillämpas inte tillräckligt.

Dr Jan Schmidt-Burbach, som är expert på vilda djur på World Animal Protection säger:

“Den överväldigande majoriteten av björnar på farmer i Vietnam kommer från det vilda och gallfarmerna har haft en skadlig effekt på vilda björnar genom att skapa en efterfrågan på björngalla och björndelar. Resurser för bevarande borde gå direkt till att skydda vilda djur och utbilda konsumenter i alternativen till produkter som innehåller djurdelar."

Läs mer om vårt arbete för att stoppa gallfabriker

Hjälp oss skydda fler björnar från gallindustrin - ge ett bidrag till vårt arbete:

Ge en gåva idag

“Dessa fem björnar för oss ett steg närmare vårt mål att helt stoppa gallfarmer i Vietnam – en gång för alla.