Plågsam industri bakom björngalla

I Ost- och Sydostasien hålls upp till 25 000 björnar i fångenskap på gallfabriker.

Björnarna tappas på sin galla på ett plågsamt sätt, lever under usla förhållanden och lider hela livet. Gallan används i traditionell asiatisk medicin, men även som tillsats i exempelvis schampo, tandkräm och tvål.

Livet för björnarna på en gallfabrik

Såren i björnarnas mage som gallan tappas ifrån blir ofta inflammerade. De får svulster, invärtes sår och gallsten. En del björnar dör av själva ingreppet. Andra björnar slutar producera galla efter bara några år. Då överges de i sina burar och svälter ihjäl eller dödas, så att deras gallblåsa kan säljas.  

I de asiatiska gallfabrikerna sitter de flesta av björnarna i små burar där de inte kan stå upp. Björnarna är stressade och det märks genom att de biter sina tassar blodiga, bankar huvudet mot gallret eller biter i burens galler, så att deras tänder knäcks.

Vår lösning

Vi arbetar för att gallfabrikerna ska stängas och handeln med björngalla ska stoppas. Vi arbetar för att få ländernas regeringar att förbjuda produktionen av björngalla, samt anta och tillämpa lagar som skyddar vilda djur. Vi övervakar olagliga fabriker för att se till att lagen efterlevs och att inga nya björnar tas från naturen eller föds upp i fabrikerna. Vi informerar konsumenterna om björnarnas förhållanden och främjar alternativ till björngalla.

Regeringar säger stopp till björngalla

Det är långt kvar innan gallfabrikerna och misshandeln av björnarna stoppas – och det trots att fler och fler regeringar, organisationer och många människor över hela Asien stödjer oss i detta arbete. Lyckligtvis ser vi också framsteg.

Vietnam: Efter massiv press från oss sade den vietnamesiska regeringen 2005 ja till att successivt avveckla gallfabrikerna. Sedan dess är antalet vietnamesiska gallfabriker halverade. Vi samarbetar även med den vietnamesiska organisationen ENV, Education for Nature - Vietnam.

Tillsammans med den har vi avslöjat och sett till att olagliga gallfarmer stoppas. Vi har också mikrochippat samtliga björnar i gallfabrikerna och kan därmed hindra att nya björnar hamnar där. 

Sydkorea: 2012 antog parlamentet i Sydkorea ett förslag om att inleda åtgärder för att avveckla björngallindustrin. Sydkorea har nu tagit ett avgörande steg för att få stopp på djurplågeriet i gallindustrin. Det regeringsfinansierade projektet för att sterilisera alla tillfångatagna björnar som används för sin galla har slutförts.

I samarbete med vår lokala samarbetsorganisationen Green Korea United har vi har sedan 2014 bidragit till att totalt 946 björnar har steriliserats. Detta motsvarar över 90 % av alla björnar i Sydkoreas björnfabriker. 

Myanmar: Handeln med björngalla och kroppsdelar är främst nationell men export sker till andra länder. Både jakten och hållningen av björnar är olaglig men det finns två provinser, Shan och Wa,  där det fortfarande är lagligt.

Vi samarbetar med flera organisationer för att stoppa gallindustrin innan den får fäste i landet. Arbetet sker genom utbildning i skolor, workshops och informationsspridning. Tillsammans ska vi öka kunskapen om och ändra attityden till björnar hos befolkningen, som annars ser björnarna som skadedjur, vilket leder till att de jagas och plågas i gallindustrin.

Bara genom att stoppa gallindustrin helt kan vi rädda flera björnar från att fångas i naturen och plågas på fabrikerna.

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Stöd nu

02 april 2019
Björnvinet, alltså en död björnunge i en vinflaska, skulle säljas på den svarta marknaden. Men tack vare vår lokala partnerorganisation ENV greps säljaren. Det är bara en av de tusentals olagliga affärer som den har förhindrat.
23 februari 2019
Vietnam: Björnungarna skulle säljas till mardrömsliknande förhållanden. Men tack vare en snabb insats från vår lokala samarbetsorganisation räddades de i sista stund.
10 december 2018
Runt 25 000 björnar finns i gallindustrin i flera asiatiska länder. Björnarna tappas på sin galla på plågsamma sätt, lever under usla förhållanden och lider hela livet. Gallan används i traditionell asiatisk medicin, men även som tillsats i exempelvis schampo, tandkräm och tvål.
03 januari 2018
I Myanmar är björngallfabriker relativt nytt men växande hot mot landets björnar. Vi har påbörjat ett nytt projekt i landet för att stoppa gallindustrin och rädda björnarna.