Pressmeddelande: Fem björnar räddade från fruktansvärd gallfarm i Vietnam

Nyheter

Efter 13 år i fångenskap har fem asiatiska svartbjörnar räddats från fruktansvärt djurplågeri på en gallfarm. Utnyttjandet av björnar i fångenskap för deras galla är bland det värsta djurplågeriet i världen.

Farmägaren som höll björnarna i fångenskap övertalades att släppa björnarna genom samtal med Education for Nature Vietnam (ENV), World Animal Protection och lokala vietnamesiska myndigheter. Björnarna är nu på väg till friheten på Animals Asia Foundations reservat Tam Dao, nära Hanoi.

Björnarna har levt i små burar och fått svälta, blivit uttorkade och fått flera sjukdomar. De tvingades in i fångenskap och ständig smärta för att man vill ta deras gallvätska och gallblåsa och använda i traditionell medicin.

Julia Engqvist, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, säger:

“Det finns inget humant sätt att ta galla från en levande björn eftersom de utsätts för extrem smärta och psykisk stress i fångenskap. Vi hjälper till att föra björnarna i Vietnam till säkerhet – sorgligt nog kommer att ta år för dem att återhämta sig mentalt men vi är glada att de nu får leva sina liv i fred och slippa smärta.”

Dung Nguyen, vice ordförande för Education for Nature, säger:

“Dessa fem björnar för oss ett steg närmare vårt mål att helt stoppa gallfarmer i Vietnam en gång för alla. Björnuppfödning står på sitt sista ben.. ENV och våra samarbetspartners arbetar hårt för att uppfylla vår plan att stoppa gallfarmerna senast 2020.”

I Vietnam är det lagligt att hålla björnar i fångenskap men illegalt att ta deras galla eller att avla för kommersiella ändamål. Men denna lag följs dåligt och det beräknas finnas 780 björnar kvar på gallfarmer.

Dr Jan Schmidt-Burbach, som är expert på vilda djur på World Animal Protection, säger:

“Det är en besvikelse att se vilseledande påståenden som nyligen publicerats att gallfarmerna kan bidra till bevarandet av björnar.

Den överväldigande majoriteten av björnar i fångenskap i Vietnam kommer från det vilda. Gallfarmerna har haft en skadlig effekt på vilda björnar genom att skapa efterfrågan på björngalla och björndelar. Resurser för bevarande borde gå direkt till att skydda vilda djur och utbilda konsumenter om alternativen till produkter som innehåller djurdelar."

World Animal Protection och ENV har arbetat i över ett decennium för att stoppa lidandet för och utnyttjandet av björnar och se till att inga nya björnar hamnar i fångenskap utan får vara i det vilda där de hör hemma.

Förutom att hjälpa regeringen att mikrochippa björnar i fångenskap och stoppa tillförseln av nya björnar i fångenskap hjälper organisationen till att konfiskera björnar, arbeta för ett avelsförbud av gallbjörnar i Vietnam så att inga nya björnar hamnar i den fruktansvärda industrin.

Arbetet för att stoppa djurplågeriet för björnar i gallindustrin innebär bland annat:

  • Samarbete på flera plan: Med andra organisationer, regeringar, internationella organ och privatpersoner för att stoppa att björnar utnyttjas och skapa hållbar, långsiktig förändring
  • Verka för lagar, politik och tillämpning för att skydda björnar 
  • Ökar medvetenheten om alternativ till björngalla, inklusive örtbaserade och syntetiska produkter, som finns tillgängliga, är billiga och effektiva
  • Samarbete med lokala organisationer för att få regeringar att leva upp till sitt internationella åtagande att skydda björnar och andra vilda djur
  • ENV, World Animal Protection och andra samarbetsorganisationer fortsätter arbetet tills det inte finns några björnar kvar på gallfarmer i Vietnam.

Här finns bilder på de räddade björnarna i fångenskap.

 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden