Jan Nordström

Spännande upplevelser med vilda djur i Västmanland

Nyheter

Många svenskar har sett vargar på Skansen, åkt på safari i Tanzania och snorklat i Thailand. Men hur många har åkt på safari i Sverige? Marcus Eldh på WildSweden berättar om en spännande upplevelse i västmanländsk skog.

”Det började med ett kort dovt yl. Vi tittade på varandra med uppspärrade ögon. Hörde du? Vad var det där? Efter några sekunders tystnad kom ännu ett yl och sedan en hel konsert som ekade över dalen. Vargarna har kommit till Skinnskatteberg!

Det här var i början av 2000-talet och på den tiden fanns det inga vargar i Västmanland. Men jag hörde tydligt att det var både valpar och vuxna som ylade tillsammans. Det var bara några kilometer från där jag då bodde utanför Skinnskatteberg. Jag ringde till några rovdsjursexperter på Grimsö Forskningsstation och fick veta att ett vargpar slagit sig ner i området och nu hade de fått valpar. De kallade det Uttersbergsreviret och jag bodde i deras revir.

Den kvällen förändrade mitt liv, eller i alla fall mina drömmar och min karriär. Sedan den dagen har jag spenderat väldigt många nätter ute i skogen. På cykel, i bil och på skidor, ofta till sent på nätterna. Och ibland tog jag med mig folk.

Bara några månader senare la jag upp Vargsafari på min hemsida. Jag hade redan erbjudit älgsafari och boende i Kolarbyn Ecolodge i några år. Vargsafarin blev snabbt en succé!

Gäster från mer än 75 länder

Sedan starten har jag räknat ihop gäster från minst 75 olika länder. Och vi har fått galet mycket uppmärksamhet i tidningar och TV. Världens mest lästa resemagasin Lonely Planet skrev ett tolvsidigt reportage om våra vargturer. De skrev om när vi stod på en kulle utanför Skinnskatteberg mitt i natten – och vargarna ylade. Utan vargar hade det varit vilken kulle som helst. Och inga journalister hade kommit.

Och när National Geographic sammanställde en lista med 50 Tours of a Lifetime, var våra vargturer med tillsammans med andra ikoniska upplevelser som safari i Tanzania, dykning på Stora Barriärrevet och hundspannsturer på Grönlandsisen. Det här visar att WildSweden’s vargturer i Skinnskatteberg är en upplevelse i världsklass.

Nu har jag flera kollegor som är ute och spårar och vi hjälps åt att guida de här turerna. Vi erbjuder upplevelser kring älgar, bävrar, björnar, norrsken och andra höjdpunkter som den svenska naturen kan bjuda på.

WildSweden drar in mycket pengar som fördelas till lokala guider, boendeanläggningar, restauranger och caféer. Det spelar ingen roll om man gillar vargar eller inte. Det här är pengar som kommer utifrån och hamnar i landsbygdskommuner som kämpar med ekonomin eftersom skogsbruk och annan industri sysselsätter allt färre. Jag vill inte påskina att vargen är avgörande för ekonomin, men jag tänker att nu när det finns vargar, älgar och andra vilda djur så är det väl bra att de kan ge intäkter, istället för att bara ses som utgifter och problem.

Hur går en vargsafari till?

När vi är ute för att lyssna efter vargar börjar vi med att sätta upp våra tält, ofta vid någon fin tjärn. Vi äter middag vid lägerelden och får besök av en forskare med många års erfarenhet som berättar om vargens liv och senaste forskningsrönen. Sedan tar vi oss till en kulle där vi tror att chanserna att höra vargarna yla är som störst. Oftast sitter vi sitta tysta i flera timmar innan vi hör något, och det är just tystnaden som gör upplevelsen så effektfull. Mörkret som faller över tjärnen, trädens siluett mot stjärnhimlen.

Hur ofta får vi höra vargarna yla? På åtta av tio turer, vi har över 200 inspelningar. Hur ofta får vi syn på dem? Inte så ofta, bara ett par gånger varje år. Det är häftigt att se en varg, men vi ser bara vargar när de väljer att visa sig eftersom vi håller oss på ett respektfullt avstånd. Men ylen är mycket mer imponerande.

Är du en sån där vargkramare?

Ibland får jag frågan om jag är en sån där vargkramare. Jag brukar svara att jag gillar att vara ute i vild natur och att vargen tillför en extra dimension. Naturen känns vildare när det finns stora vilda djur. Men martallar, porlande bäckar och ekorrar är lika viktiga ingredienser. Jag gillar inte heller frågan om jag är för eller emot vargen. Man kan vara för eller emot politiska beslut, men inte för eller emot vissa arter. Hur skulle det låta om jag sa att jag är emot blåmesar och hjortron, men för lavskrikor och elefanter? De är alla en del av naturens ekosystem.

Vi tjänar ingenting på att försöka dela upp människor i två läger genom att få det att låta som att man antingen är för eller emot. De allra flesta där jag bor på landsbygden har ingen åsikt om vare sig vargar eller lavskrikor. Däremot har de åsikter om politiken.

Marcus Eldh, WildSweden

www.wildsweden.se

Hur ofta får vi höra vargarna yla? På åtta av tio turer, vi har över 200 inspelningar.

Läs mer..