Otter trapped in a cruel otter cafe in Japan

Uttrars välfärd hotas av japanska uttercaféer och sociala medier

Nyheter

Vilda uttrar rövas från sin naturliga miljö. De hålls under fruktansvärda förhållanden och avlas för att tillgodose efterfrågan från flera länder.


Utterkaféer

I Japan finns över ett dussin caféer med uttrar. Varenda djur lider för att underhålla människor.

 • Man hör uttrarna pipa och skrika när gästerna hanterar dem.
 • En del uttrar hålls ensamma utan dagsljus
 • Flera biter i tassarna och visar tydliga tecken på att vara traumatiserade.

Några hålls på sämsta tänkbara sätt i små burar utan tillgång till vatten.

Asian otters are threatened by the growing pet trade

Tjuvjakten hotar arten

Det har blivit en dramatisk och oroande ökning av exotiska husdjur i sydöstra Asien. En ”utterhysteri” drivs på av influencers och uttercaféer. Det gör att uttrarna jagas och handlas med så mycket att de riskerar att utrotas.

Vår hemliga undersökning avslöjar den illegala jakten, handeln och allt fler försök att föda upp uttrar i Japan, Thailand och Indonesien för att tillgodose en ökande global efterfrågan på djuren. Undersökningen visar även att:

 • Utterungar rövas från sina föräldrar i naturen. De beskyddande föräldrarna skjuts, dödas med elektricitet eller röks ut, så att tjuvjägarna kan ta ungarna.

   
 • Tre av fyra uttrar som hittats i sydöstra Asien, inklusive utrotningshotad asiatisk klolös utter, är nära utrotning enligt IUCN (the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

   
 • Ett organiserat nätverk av uppfödare, jägare, samlare, handlare och exportörer letar efter ungar i det vilda och exporterar dem genom nätverket. Det finns bevis på pengatvätt genom avelsanläggningar i åtminstone ett fall.

   
 • Det är ganska vanligt att uttrarnas tänder dras ut för att de ska bli säkrare att hantera. På ett räddningscenter vi besökte bekräftade personalen att de sett det ofta i handeln. Många uttrar är kommer dit i uselt skick, tandbesvär är vanliga, en del saknar tänder eller har fått tänderna nedklippta. 

Uttrar är #intehusdjur

En utter kan inte ha ett gott liv i fångenskap. De är födda till att simma och färdas ofta långa sträckor i vatten. Det går inte att ordna detta i ett hem.

Många djur hålls på ytor som är oändligt mycket mindre än deras naturliga habitat och de får inte rätt näring, trots att deras ägare menar väl och försöker ge dem rätt kost.

Uttrar är sociala och lever i stora familjegrupper med upp till 20 djur. Det är väldigt långt från tillvaron som husdjur.

Lina Dahl, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige säger:

"Bara för att vilda djur är gulliga betyder det inte att du ska ta med dem hem. Olyckligtvis tycks många människor glömma detta på sociala media och influencers visar upp uttrar som roliga och coola husdjur."

Läs rapporten

Välj ett tamt djur som husdjur

Vi uppmanar människor att inte köpa, äga eller avla på vilda djur som husdjur. Ett liv i fångenskap är alltför långt från livet i det vilda.

Uttrar är sociala och lever i stora familjegrupper med upp till 20 djur. Det är väldigt långt från tillvaron som husdjur.

Läs mer..