Tusentals hungriga hundar får mat under corona-krisen

Tusentals hungriga hundar får mat under pandemin

Nyheter

Covid-19-pandemin har utsatt människor och djur för svåra prövningar sedan 2020. Sämre ekonomi och minskad rörelsefrihet har lett till att ägare övergivit sina hundar och att gatuhundar fått mindre att äta. World Animal Protection ser därför till att tusentals hundar i Asien, Afrika och Latinamerika får mat.

Thailand

Munkarna i templet Wat Hua Koo i Thailand ser det som sin uppgift att ta hand om gatuhundar och hundar som övergivits av sin ägare. En ökning av hemlösa och övergivna hundar under pandemin har lett till att munkarna på kort tid tagit emot många nya hundar.

En bättre framtid för hundar

Phra Prachum Pawaro, abbot i Wat Hua Koo, berättar att pandemin allvarligt försämrat möjligheterna att hjälpa hundarna:

”Vanligtvis erbjuder många människor mat till oss munkar och resterna ger vi till hundarna. Men under covid-19-pandemin är det bara fem personer som skänker mat till oss och på grund av restriktionerna kan vi inte längre gå ut för att be om mat. Så då fanns det inte tillräckligt att äta för oss och hundarna.”    

För att hjälpa de hungriga hundarna i templet har World Animal Protection skänkt två ton mat, som räcker för att utfodra de 300 hundarna där. Vi har också hjälpt till med rabiesvaccinering för att hindra smittspridning bland hundarna i Wat Hua Koo.

En bättre framtid för hundar

Vårt team i Thailand uppmanar också lokalbor att skydda gatuhundar i sina områden i den svåra situation de hamnat i på grund av pandemin.   

Vår thailändska kollega Somsak säger:

”Vi använder sociala medier för att uppmana samhällen med gatuhundar att ta hand om och mata hundarna där. Vi har också skickat brev till centrala och lokala myndigheter där vi ber dem tillåta organisationer att mata hemlösa djur i parker och andra områden som är stängda under karantänen.”  

Indien

I Indien har vårt team inte bara arbetat hårt för att skydda hundar, utan också som kollegorna i Thailand inspirerat invånare i olika områden att hjälpa till.

I huvudstaden New Delhi finns det många gatuhundar som vanligtvis äter rester från restauranger, får mat från tempel eller gräver fram matrester ur högar av sopor. Men eftersom människor har tvingats stanna hemma och företag har stängt har hundarna nu svårt att få tag i mat.  

En bättre framtid för hundar

Vårt team i Indien förutsåg hur pandemin skulle påverka hundarna och inledde en kampanj för att hjälpa dem. De uppmuntrade, via sina digitala plattformar, volontärer att mata hemlösa hundar.

En av volontärerna, Bhavesh Agrawal, säger:

"Djuren kan inte tala för sig själva, men de måste äta, precis som vi. I en tid av motgång är det minsta jag kan göra som en djurälskare och en ansvarsfull medborgare att mata hemlösa djur."  

Kenya   

I Kenya har vi donerat mat, utrustning och medicin till Kenya Society for the Protection and Care of Animals (KSPCA), en organisation som tar hand om försummade eller övergivna husdjur.

I sitt djurhem har KSPCA flera hundra hundar och katter och omplacerar ett femtiotal varje månad. Teamet från vårt Kenya-kontor besökte hemmet och överlämnade 800 kilo hundmat, 60 kilo och 96 burkar kattmat och rabiesvaccin för 100 hundar.    

En bättre framtid för hundar

Faisal Qureshi, KSPCA: s verkställande direktör, säger: 

”Gåvan från World Animal Protection kom väldigt lägligt. Vår största kostnad på KSPCA är att mata de djur som bor här. Eftersom vi fick mindre stöd under pandemin har vi kämpat för att hålla jämna steg med djurens behov." 

Sierra Leone

I Sierra Leone matar Sierra Leone Animal Welfare Society (SLAWS) hungriga gatuhundar, med stöd från bland andra World Animal Protection.

En bättre framtid för hundar

Vårt bidrag har gjort det möjligt för SLAWS att mata omkring 120 hundar varje dag under tre månader. En av matutdelningarna till gatuhundar skedde på Lumley Beach. En anställd i SLAWS noterade hur välkommen hjälpen var:

”Våra team välkomnades av folk som bor vid stranden. Eftersom mat är dyrt har de inte kunnat ge sina hundar tillräckligt med mat, så de tog med sig skålar för att samla mat åt sina hundar. Vi gav dem mat och noterade hur glada deras hundar var när de hela tiden viftade på svansarna.”  

En bättre framtid för hundar

Brasilien

Uppskattningsvis 30 miljoner hundar och katter bor på gatorna i Brasilien. Rosangela Ribeiro, vår kampanjchef i Brasilien, samordnade leveransen av 18 ton mat till 21 organisationer. Det räcker till att mata cirka 6 000 hundar i två veckor.

Rosangela Ribeiro säger:

”Jag tänker på att de här djuren var vana vid att mötas med vänlighet och få mat och så plötsligt vänds världen upp och ner. Allt är stängt, deras välgörare är borta. De förstår inte vad som händer med alla restriktioner och de lider.”  

Tävlingen mellan hundarna om mat och vatten kan göra dem mer aggressiva och öka risken för att människor blir anfallna och bitna.

Vårt brasilianska team jobbar därför också med att skydda människorna som arbetar på organisationerna som hjälper hundarna. Teamet delar ut information om hur man ska ta hand om hundar och samtidigt minskar hälsoriskerna för människor.    

En bättre framtid för hundar

Costa Rica 

I Costa Rica delade vårt team ut 6 000 kilo mat till kommunerna och matade omkring 1 400 hundar under två månader.

För Guiselle Hernández Romero, en lärare från byn Shiroles i Costa Rica, har pandemin lett till att hon blivit arbetslös och oroat sig för hur hon ska kunna ta hand om sin åtta år gamla hund Rex. Vi hjälpte henne därför med mat till Rex under en månad.

Hon säger:

”Jag tackar innerligt för den hjälp och det stöd vi har fått. Det betyder så mycket att hundarna kan få bra näring. Utan donationen hade vi haft svårare att ge Rex en bra kost.”  

En bättre framtid för hundar