Iscensatta djurräddningar trend på YouTube

Iscensatta djurräddningar ny grym trend på YouTube

Nyheter

World Animal Protection kan i en ny rapport avslöja en skrämmande trend på YouTube: Arrangerade klipp med djur som plågas innan de ”räddas”. Tyvärr har de här grymma uppladdningarna blivit allt vanligare.

Mängder av dramatiska klipp som nu sprids på YouTube visar hur skräckslagna djur räddas från livsfara. Modiga människor skyndar sig att rädda djuren i sista stund innan de blir dödade. Men allt är iscensatt. Innan kameran slås på är det ”hjälparna” själva som sett till att djuren hamnat i de farliga situationerna.

Det kan vara en hund, apa eller kyckling som filmas när den blir anfallen av ett rovdjur, som en orm eller krokodil. Många filmer visar hur hundar attackeras av stora pytonormar som slingrar sig runt dem. Även om ”bytesdjuren” till slut ”räddas” i de fejkade filmerna, är det uppenbart att de utsätts för mycket lidande.

Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, förklarar att det finns en cynsik beräkning bakom att plåga djur på det här sättet. 

”De som producerar filmerna vill få så stor uppmärksamhet som möjligt som ’modiga djurräddare’. Då kan de tjäna mycket pengar på djurens lidande, via annonsintäkter på YouTube och genom att be om ekonomiskt stöd från de lurade tittarna.
 

Ökande trend

World Animal Protections kartläggning visar att det här är en skrämmande trend som verkar bli allt vanligare. Mellan oktober 2018 och maj 2021 har vi identifierat 180 videor med fejkade räddningsinsatser på YouTube. Av dem har 70 laddats upp bara under 2021. Filmerna har mötts av ett enormt intresse: De 50 mest sedda klippen har totalt över 130 miljoner visningar och en halv miljon ”likes”.

Läs vår rapport

Lina Dahl oroas av utvecklingen:

Djurplågeriet måste stoppas! Det är helt oacceptabelt att djur utnytjas så här och mycket beklagligt att problemet dessutom verkar bli värre. Risken är också uppenbar att lidandet är mycket större än vad vi faktiskt ser. Det kan ju vara många iscensatta filmer som aldrig laddas upp, därför att de attackerade djuren blev allvarligt skadade eller till och med dödades.

World Animal Protection har kontaktat Youtube med en uppmaning om att omedelbart få bort djurplågeriet och säkerställa att inga nya sådana här klipp kommer att visas.

Läs National Geographics rapportering om iscensatta djurräddningar 

Hur vet jag om en räddningsvideo är fejkad?

Här är några varningssignaler att se upp för

  1. Leta efter uppenbara tecken på att djuren mår dåligt före attacken. Det kan handla om sår, klippta vingar eller att djuret verkar stressat.
  2. Kontrollera om rovdjuren och de attackerade djuren är i miljöer där du vanligtvis inte förväntar dig att se dem under normala omständigheter.
  3. Lägg märke till om rovdjuren eller de attackerade djuren uppvisar något onormalt beteende under "attacken". Agerar rovdjuren exempelvis passivt gentemot ”räddaren” som ingriper, utan att försöka fly.
  4. Verkar det som att samma djur eller platser är med i flera olika filmer?
  5. Observera om "räddaren" agerar olämpligt när rovdjuret och det attackerade djuret har separerats. Det kan exempelvis handla om att låta djuren vara nära varandra, snarare än att hålla dem på ett säkert avstånd ifrån varandra.
  6.  Ägnar ”räddare” mycket tid åt att filma djur som är i fara i stället för att direkt försöka hjälpa dem?

Vad kan jag göra?

  1. Hjälp gärna till att sprida information om vår kampanj mot fejkade räddningsfilmer. Prata med dem du känner och använd sociaal medier.
  2. Du kan maila en uppmaning till YouTube om att ta bort de här grymma filmerna och se till att inga nya laddas upp.
  3. Var misstänksam mot filmer med djur som räddas, så att du inte bidrar till att de får visningar och ”likes”. Använd gärna vår lista med varningsignaler för att bedöma om det kan hadla om en fejkad video. Du hittar listan här.
  4.  Stöd World Animal Protections arbete.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

Bli Månadsgivare

 

De som producerar filmerna vill få så stor uppmärksamhet som möjligt som ’modiga djurräddare’ för att tjäna mer pengar.

Läs mer..