Ökad efterfrågan på uttrar stort djurvälfärdsproblem

Pressmeddelande: Ökad efterfrågan på uttrar stort djurvälfärdsproblem

Nyheter

Det har blivit en dramatisk ökning av exotiska husdjur i sydöstra Asien. En ”utterhysteri” drivs på av influencers och interaktiva uttercaféer i Japan.

En hemlig undersökning gjord av djurskyddsorganisationen World Animal Protection avslöjar den illegala jakten, handeln och allt fler försök att föda upp uttrar i Japan, Thailand och Indonesien för att tillgodose en ökande global efterfrågan på djuren.Undersökningen pekar på andra oroande fakta:

  • Utterungar tas ofta från sina föräldrar i det vilda. Föräldrarna som är intensivt beskyddande blir skjutna, dödas med el eller får sina bon utrökta, så att tjuvjägarna kan ta deras ungar.
  • Tre av fyra uttrar som hittats i sydöstra Asien är nära utrotning enligt IUCN (the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).
  • Ett organiserat nätverk av uppfödare, jägare, samlare, handlare och exportörer letar efter ungar i det vilda och exporterar dem genom nätverket. Det finns bevis på pengatvätt genom avelsanläggningar i åtminstone ett fall.
  • En rapport från Indonesien visar att en regeringstjänsteman efterfrågat operationer där uttrarnas körtlar som ger djuren dålig lukt, tas bort. Detta för att göra dem mer eftertraktade som husdjur.

I Japan, där det finns mer än ett dussin uttercaféer, är det tydligt att djurens välfärd hamnar helt i bakgrunden för att underhålla besökarna. Man hör uttrarna pipa och skrika när gästerna hanterar dem. En del uttrar hålls ensamma utan dagsljus, andra biter sig i tassarna och visar tydliga tecken på att vara traumatiserade. Några hålls på sämsta tänkbara sätt i små burar utan tillgång till vatten.Med sina långa, slanka, strömlinjeformade kroppar är uttrar födda till att simma. De håller sig i närheten av vatten och ses ofta flyta på rygg, kasta småstenar i luften, fånga dem och rulla runt dem på bröstet och halsen. Uttrar är charmiga, sociala och lever i stora familjegrupper med upp till 20 djur. Det är väldigt långt från tillvaron som husdjur.   

Lina Dahl, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige säger: 

Bara för att vilda djur är gulliga betyder det inte att du ska ta med dem hem. Olyckligtvis tycks många människor glömma detta på sociala media och influencers visar upp uttrar som roliga och coola husdjur. När uttrar hamnat i människors hem finns det ingen realistisk möjlighet att efterlikna tillvaron som dessa djur skulle ha i det vilda. Många djur hålls på ytor som är oändligt mycket mindre än deras naturliga habitat och de får inte rätt näring, trots att ägarna menar väl och försöker ge rätt kost.

Organisationen har också hittat bevis på att lagar inte tillämpas och att myndigheter till och med underlättar handeln.  World Animal Protection uppmanar människor att inte köpa, äga eller avla på vilda djur som husdjur. 

Ett liv i fångenskap är alltför långt från livet i naturen, säger Lina Dahl.

Här finns bilder och filmer från uttercaféer och handel med uttrar. 

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

Läs fler pressmeddelanden