Crocodiles at a farm.

Hermès vill starta krokodilfarm med 50.000 krokodiler

Nyheter

World Animal Protection kartlägger i en ny rapport modeföretaget Hermès planer på att starta Australiens största krokodilfarm med 50.000 krokodiler. Krokodiler föds upp under brutala förhållanden på krokodilfarmer för att deras skinn ska användas i modeindustrin.

Vår rapport ”Fashion Victims” granskar den grymma sanningen bakom exklusiva modeprodukter av krokodilskinn och Hermès planer på att kraftigt utöka krokodiluppfödningen i Australien. I sin naturliga livsmiljö kan de stora saltvattenskrokodilerna bli runt 70 år gamla, men i fångenskap på krokodilfarmerna får de bara leva i två–tre år innan de slaktas och flås.

Förutom djurens lidande, konstaterar rapporten också att uppfödning och handel med vilda djur innebär en global hälsorisk för spridning av sjukdomar – en fråga som blivit högaktuell nu med covid-19-pandemin.

Australien är i dag det ledande landet i världen för krokodiluppfödning. Landet står för 60 procent av handeln med skinn från saltvattenskrokodiler, som är särskilt åtråvärda bland modeskaparna. Totalt beräknas det finnas omkring 200.000 krokodiler på australiska farmer.

Woman posing with a leather crocodile skin handbag

Australiens största krokodilfarm

Om Hermès får tillstånd att bygga sin nya krokodilfarm, skulle det bli Australiens största farm med uppfödning av 50.000 krokodiler. Krokodilskinnen från farmen ska i första hand användas till lyxiga handväskor. Det kan behövas 3–4 krokodiler för att tillverka en enda handväska. Sina köpare har Hermés främst i Europa, Asien och USA.

Gilbert Sape, Head of Wildlife Campaigns i World Animal Protection, hoppas att Hermés satsning ska kunna stoppas: 

“Krokodilindustrin drivs av rena vinstintressen och det skulle vara fruktansvärt om farmningen får expandera så mycket. Den här investeringen som Hermès vill göra skulle döma tiotusentals medvetna, kännande varelser till ett kort, stimulanslöst liv och en brutal död.”

World Animal Protection uppmanar den australiska regeringen att inte ge Hermès något exporttillstånd för den nya krokodilfarmen. Vi vill också att regeringen tar fram en konkret handlingsplan för hur hela den grymma krokodilindustrin ska kunna avvecklas, inklusive åtgärder för alternativ försörjning för dem som idag jobbar med uppfödning.

Djurprodukter allt omodernare

Det är en tydlig trend att allt fler konsumenter tar avstånd ifrån skinn från vilda djur. Den här trenden håller också på att få stort genomslag i modebranschen. Hermès satsning på en ny krokodilfarm rimmar illa med ställningstaganden från en rad andra ledande modehus: Chanel, Victoria Beckham, Mulberry, Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Tommy Hilfiger, har alla visat sig intresserade av att gå över till att använda alternativ till skinn från vilda djur i sina produkter.

Woman posing with a leather crocodile skin handbag

Gilbert Sape ser en glädjande långsiktig utveckling bort från djurprodukter:

”Att använda krokodilskinn för att tillverka handväskor blir allt mer omodernt. Vi har redan sett samma tendens för andra groteska företeelser i modeindustrin, som att använda räv- och minkpäls i kappor och handskar.”

Modeindustrin måste öka sina ansträngningar för att få bort utnyttjandet av vilda djur. Det finns i dag flera syntetiska och växtbaserade alternativ som innebär att massor av djur slipper lida. Till och med Hermés har under de senaste åren investerat i teknologi för att använda ”svampläder” i sina lyxprodukter i stället för djurhud.

Och det är viktigt att konsumenterna driver på den här förändringen. Ju fler som väljer att köpa djurfria produkter, desto mindre lönsamma blir de företag som handlar med djurprodukter. Djur är inte handväskor eller andra modeprodukter!

Rapporten ”Fashion Victims”

I sin naturliga livsmiljö kan de stora saltvattenskrokodilerna bli runt 70 år gamla, men i fångenskap på krokodilfarmerna får de bara leva i två–tre år innan de slaktas och flås.

Läs mer..