A man with his two recently vaccinated dogs in Flores, Indonesia

Internationella rabiesdagen – tillsammans kan vi stoppa rabies

Nyheter

Varje dag dör 150 människor av rabies. De flesta av dem är barn under 15 år. Att döda hundar är inte någon lösning eftersom det inte stoppar sjukdomen. Massvaccinering av hundar är den enda lösning som bevisligen fungerar.

I länder där rabies fortfarande är ett problem, samarbetar vi med regeringar för att få fram vaccineringsplaner som involverar lokalsamhällena och är skräddarsytt för de problem som finns där. Här är några exempel på samarbete med regeringar och samhällen för att utrota rabies:

Zanzibar, Tanzania

Rabies försvann - men kom tillbaka till ön Zanzibar under 1991. Under de senaste fyra åren har vi samarbetat med regeringen för att etablera en infrastruktur för human hundhantering. Detta är nu utgångspunkten för regeringen och myndigheterna som arbetar med att eliminera rabies genom fler vaccineringsprogram.

Indonesien

Vi samarbetar med FN-organet FAO för att hjälpa myndigheterna och samhällena att införa human rabiesbekämpning på ön Flores i Indonesien. På ön Nias stödjer vi the Global Alliance for Rabies Control (GARC) i ett pilotprojekt. Myndigheterna på ön arbetar med målet att ha utrotat rabies under år 2015.

Bangladesh

Vi stödjer Bangladeshs regering med att ta fram en nationell handlingsplan mot rabies som ser ut att landa i en nationell massvaccinering i hela Bangladesh, där över 2 000 människor dör av rabies varje år. Hittills har över 70 000 hundar vaccinerats sedan 2011 i åtta områden i Bangladesh.

Kina

Ett humant och långsiktigt massvaccineringsprogram för att bekämpa rabies har visat sig framgångsrikt i flera pilotprojekt i Kina. Vi har samarbete med kinesiska smittskyddsinstitutet och började vaccineringen 2012 i provinserna Shaanxi, Guizhou och Anhui. Hittills har 750 veterinärer utbildats och över 90 000 hundar vaccinerats. Därmed är 70 % av samtliga hundar i området vaccinerade och det utgör en effektiv barriär mot rabies.

Läs mer om vårt arbete för hundar >>