Bjørn konfiskeret fra Vietnams bjørnegaldeindustri

Björn konfiskerad från gallindustrin i Vietnam

Nyheter

Björnen Hien har olagligt tappats på sin galla under stora plågor i flera år. Det avslöjade vår vietnamesiska samarbetsorganisation och nu får Hien äntligen ett nytt liv i ett reservat.

Tack vare att vår vietnamesiska samarbetsorganisation Education for Nature – Vietnam (ENV) har övervakat olagliga gallfabriker i Vietnam har nu björnen Hien blivit räddad från sitt hemska liv i fångenskap.

hlien2

Sedan 2005 har det varit olagligt att tappa galla från levande björnar i Vietnam men många björnar blir konstant tappade på sin galla i det fördolda. Vi har mikrochippat de björnar i landet som lever i fångenskap. På det sättet kan vi övervaka dem.

När ENV avslöjar att en björn olagligt blir utnyttjad för sin gallas skull larmar de polismyndigheterna, som rycker ut och konfiskerar björnen.

Björnen töms på sin galla under svårt lidande

En rik familj utanför Hanoi utreds för att i år ha hållit en björn instängd i en trång bur och tappat den på galla. Björngalla används på många ställen i Asien som ett universalmedel mot alla typer av sjukdomar.

hlien1

Det är en mycket smärtsam process för björnarna som tappas på sin galla. Björnens gallblåsa blir allvarligt inflammerad och det bildas smärtsamma sår runt öppningen i björnens mage. Många av björnarna i gallindustrin dör i förtid av obehandlade sår eller missförhållanden.

Hiens fångenskap ledde till självskadebeteende

Hien låg direkt på det smutsiga golvet i sin rostiga bur. Så hade hon levt i nio år utan att kunna röra sig fritt. Hon hade knappt utrymme till att sträcka eller vända på sig.

Hien hade stora sår och kala fläckar i pälsen. Det betyder att hon har gnuggat sig mot stängslet i buren om och om igen. Det är ett tydligt tecken på hur stressande livet i fångenskap har varit för henne.

Björnar har behov av att kunna vandra fritt och leta efter mat. När de inte kan leva ut sina naturliga instinkter skadas deras psyke och en stor del av björnarna i gallindustrin skadar därför sig själva. Många av björnarna har till exempel trasiga tänder eftersom de biter konstant i gallret.

Nu väntar ett nytt och bättre liv för Hien

På grund av de plågor Hien har gått igenom kan hon inte klara sig själv i naturen utan behöver människors hjälp för resten av sitt liv.

Lyckligtvis väntar ett nytt och bättre liv för Hien. Den dagen då bilderna på henne togs till artikeln blev Hien konfiskerad av Soc Son Rescue Centre. Det skedde efter att ENV hade kontaktat myndigheterna om situationen.

hlien3

Med frukt och honung lockade räddarna in Hien i deras lastbil. Hon verkade nervös och rädd men hon har nu anlänt till sitt nya hem i ett reservat där hon får all den vård hon behöver. Resten av sitt liv kan hon leva skyddat på en plats där hon har utrymme att röra sig fritt och klättra och bada – sådant som hennes naturliga instinkter säger till henne att hon ska göra. 

hlien4

70 % färre björnar i fångenskap i Vietnam

Vårt arbete i Vietnam säkerställer att inga nya björnar blir tagna från naturen för att bli utnyttjade på gallfabriker och att det inte föds upp nya björnar i fångenskap. I samarbete med ENV hittar vi fram till de björnar som olagligt tappas på sin galla, så att de kan bli räddade och få ett nytt liv i ett tryggt reservat.

Våra insatser under de senaste 10 åren har minskat antalet björnar i fångenskap i Vietnam med nästan 70 % - från 4 300 björnar 2005 till 1 350 björnar 2016.

Stöd vårt arbete för att rädda björnarna i Vietnam >>

Läs mer om vårt arbete mot björnfabrikerna >>