Björnfabriker i Asien

Problem

  • I Ost- och Sydostasien hålls upp till 20 000 björnar i fångenskap på gallfabriker.
  • Björnarna tappas på sin galla på ett plågsamt sätt, för att använda den i traditionell asiatisk medicin.
  • Björnarna lever under usla förhållanden och lider hela livet.

Lösning

  • Gallfabrikerna ska stängas och handeln med björngalla ska stoppas.

Detta gör vi

  • Vi arbetar för att få ländernas regeringar att förbjuda produktionen av björngalla, samt anta och tillämpa lagar som skyddar vilda djur.
  • Vi övervakar olagliga fabriker för att se till att lagen efterlevs och att inga nya björnar tas från naturen eller föds upp i fabrikerna.
  • Vi informerar konsumenterna om björnarnas förhållanden och främjar alternativ till björngalla.

Vill du vara med och skydda utsatta djur?

Hjälp oss att stoppa djurplågeriet.  Bli Animal Protector - anmäl dig idag och stöd med en gåva varje månad.

Björnar hör hemma i naturen – inte på fabriker

Livet för björn på en gallfabrik

I de asiatiska gallfabrikerna sitter de flesta av björnarna i små burar där inte kan stå upp. Björnarna är stressade och det märks genom att de biter sina tassar blodiga, bankar huvudet mot gallret eller biter i burens galler, så att deras tänder knäcks.

Såren i björnarnas mage som gallan tappas ifrån blir ofta inflammerade. De får svulster, invärtes sår och gallsten. En del björnar dör av själva ingreppet. Andra björnar slutar producera galla efter bara några år. Då överges de i sina burar och svälter ihjäl eller dödas, så att deras gallblåsa kan säljas.  

Regeringar säger stopp till björngalla

Det är långt kvar innan gallfabrikerna och misshandeln av björnarna stoppas – och det trots att fler och fler regeringar, organisationer och många människor över hela Asien stödjer oss i detta arbete. 

Lyckligtvis ser vi också framsteg. Efter massiv press från oss sade den vietnamesiska regeringen 2005 ja till att successivt avveckla gallfabrikerna. Sedan dess är antalet vietnamesiska gallfabriker halverade. Och 2012 antog parlamentet i Sydkorea ett förslag om att inleda åtgärder för att avveckla björngallindustrin. Vi sätter fortsatt press på landets regering för att få igång det konkreta arbetet med att fasa ut produktionen. 

I samarbete med våra lokala samarbetsorganisationen Green Korea United har vi har sedan 2014 bidragit till att totalt 946 björnar har steriliserats. Detta motsvarar över 90 % av alla björnar i Sydkoreas björnfabriker.

Bara genom att stoppa gallindustrin helt kan vi rädda flera björnar från att fångas i naturen och misshandlas på fabrikerna.

Berätta för världen: