Behind the show

Kampanj för elefanterna i Thailands turistindustri

Nyheter

Tusentals elefanter utsätts för lidande i den thailändska turistindustrin och elefantutnyttjandet har ökat kraftigt under de senaste åren. Med vår nya kampanj vill vi vända den här trenden genom att få fler turister att säga nej till den grymma behandlingen av elefanter.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Kampanjen ”Behind the show” avslöjar den brutala verkligheten för elefanterna i Thailands turistindustri. Det är viktigt att turisterna får veta vilket högt pris elefanterna får betala för de aktiviteter de tvingas delta i: stress, grymma träningsmetoder för att de ska lyda och ett liv i fångenskap utan möjlighet att få utlopp för naturliga beteenden. Vårt budskap till turisterna är glasklart: Bidra inte till det här lidandet.”

Tyvärr är elefanternas lidande i turistindustrin ett växande problem. Enligt en studie World Animal Protection gjort är Thailand ett viktigt nav för elefanter i turistnäringen. För närvarande finns det cirka 3 000 elefanter i fångenskap i Thailand – en ökning med cirka 70 procent på tio år.

Hänsynslös behandling

World Animal Protection har undersökt turistattraktioner med elefanter i Thailand och andra asiatiska länder under de senaste åren. Vi har avslöjat hur tusentals elefanter behandlas hänsynslöst för att de ska kunna underhålla turister.

Grymheterna börjar redan när de separeras från sina mammor strax efter födseln. Sedan tränas elefanterna brutalt, för att de ska bli tillräckligt lydiga för att kunna användas som riddjur åt turister och utföra konster som underhållning.

Efter den här inledande träningen skickas elefanterna till olika platser för att ägarna ska kunna tjäna pengar på dem. Där lever de ofta under dåliga förhållanden. När elefanterna inte används som underhållning och riddjur hålls de vanligen på betonggolv i korta kedjor, så att de har små möjligheter att röra sig. Ofta får de näringsfattig föda och har begränsad tillgång till veterinärvård.

Djurvänliga alternativ och ny lagstiftning

Om vi ska kunna ändra på det här, är det viktigt att turister i Thailand inte gör det lönsamt att utnyttja elefanter som turistattraktioner. Så reser du till Thailand ska du undvika alla former av närkontakt med elefanter och inte betala för att se dem uppträda. Ju fler vi är som säger nej till elefantunderhållning, desto snabbare kan elefanterna få bättre liv.

Lina Dahl säger:

”Om du vill du se elefanter på din semester i Thailand, se då till att du bara besöker djurvänliga anläggningar där elefanterna behandlas med respekt och får utlopp för sina naturliga beteenden. Som besökare kan du då titta på elefanterna i deras naturliga livsmiljöer på avstånd, utan att störa dem. World Animal Protection bidrar till att elefanter ska kunna hållas i sådana här djurvänliga reservat.”

Här kan du läsa mer om olika elefantvänliga reservat och hur du reser djurvänligt. 

För att förbättra elefanternas situation i Thailand arbetar vi också för att parlamentet och regeringen ska införa ett bättre skydd för elefanterna. Ett sådant lagförslag finns i parlamentet och vi försöker nu påverka politikerna att godkänna det.

BehindTheShow

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protection. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Vårt budskap till turisterna är glasklart: Bidra inte till det här lidandet

Läs mer..