Vild elefant

Efter Corona – bevarandefotografen Tom Svensson funderar

Nyheter

Tom Svensson är en av våra fyra ambassadörer. Han är en internationellt erkänd bevarandefotograf som gjort många farliga uppdrag för att dokumentera den brutala handeln med vilda djur – den som tros ha skapat Corona. 

Hur skulle Tom Svensson vilja att jorden ser ut efter Coronas härjningar?

Detta är enkelt. Det handlar inte om vad jag vill se utan vad som måste ske! Om vi inte stoppar all  handel med vilda djur kommer ännu ett virus, kanske mycket dödligare än det vi fick nu, och då kan hundratals miljoner människor riskera att dö. Dessutom, om vi inte gör något åt klimatproblemet kommer vi se samma mängd dö men i svält, torka och vattenbrist. Så ja, vi har lite att göra men om vi tar tag i det tillsammans kan vi ordna detta. Människan har en otrolig förmåga att lösa problem så nu måste vi enade lösa detta.

Vad tror du kommer att hända?

Jag tror att vi kommer se en förändring kortsiktigt - men inte förändringar som är tillräckliga. Tyvärr har människan väldigt kort minne. Så det finns en risk att vi får se handeln med vilda djur öka igen eftersom ”money talks”. Men jag hoppas verkligen jag har fel och att vi inser hur allvarligt ute vi är. Vi måste fortsätta kämpa för att se till att djur och natur överlever.

Är det det värsta som kan hända?

Det värsta som kan hända att vi inte gör något alls och blundar för den utrotning som sker.

Djurmarknad. Fotograf: Tom Svensson

Bild från en djurmarknad. Fotograf: Tom Svensson

Vem tror du har störst möjlighet att rädda jorden?

Jag tror mycket på ungdomarna och att de behåller sin insikt även när de blir vuxna. Vi måste börja titta på allt även utanför ekonomi. Det bästa exemplet är Bhutan, där man inte räknar i BNP utan i BNL. BruttoNationalLycka! Där har man sett en stor skillnad till allas fördel. Idag är 73% av naturen skyddad där. Det kan vi lära mycket av.

Djurpäls säljs på marknad

Stoppa globala handel med vilda djur

Eftersom människans hantering av djur troligen har orsakat smittan ber vi G20, världens mäktigaste länder, att agera på mest effektiva sätt – genom att förbjuda handeln med vilda djur.

Skriv gärna på vår namninsamling för ett förbud mot global handel med vilda djur

Skriv på 

Läs mer..