Att gå i ide är viktigt - vintervård för reservatets björnar
Nyheter
Punjabprovinsen i Pakistan är hem till det fantastiska björnreservatet Balkasar. På vintern sjunker temperaturen ofta till 0 grader och starka vindar blåser över kullarna och bergen.
Tack och lov är de 53 björnar som sköts av vår partnerorganisation Bioresource Research Center (BRC) inte alls störda av kylan. De flesta är nerbäddade i sina ”sängar” och stannar där från december till mars. Zoologen Madeeha Manzoor beskriver hur reservatet förbereder sig för att björnarna går i ide.
”Vi vet alltid när björnarna funderar på att gå i ide; de blir ännu mer intresserade av maten. Så redan på sensommaren börjar vi mata dem sex gånger om dagen istället för fem”, säger Madeeha.
I vanliga fall äter björnarna frukt, grönsaker, frön och roti (välsmakande bröd bakat av reservatets kock) kompletterat med sockerrör och eventuell säsongens frukter. Men innan de går i ide får björnarna även torkad frukt och ben fyllda med kött. Denna extra mat, rik på protein och fett, hjälper dem att fylla på sina fettlager - som är viktiga för att hålla dem friska under vinterns långa vila.
”Att gå i ide är sättet vissa djur, som björnar, överlever vintern när maten är knapp i det vilda. De går in i något som liknar en lång sömn i upp till tre månader. Deras hjärta och andning saktar ner och de brukar inte äta, röra på sig eller gå på toaletten. I fångenskap är det inte normalt för björnar att gå i ide, men björnarna i vårt reservat gör det”, säger Madeeha.
Hon förklarar att extra mat i förväg hjälper brunbjörnar som 18-åriga Bhoori att utveckla en ”puckel” - en samling fett högst upp på ryggen. Dessa pucklar är nyckeln till framgångsrik vila. ”Bhoori får alltid en fin stor puckel och hennes päls blir väldigt tjock och fluffig”, säger Madeeha.
Bhoori har bott på Balkasar i nio år efter att ha räddats från en ägare som använde henne som kampbjörn och hon har gått i ide många gånger.
Bygga bo
”Vi blir alltid glada när en björn gör sig redo att gå i ide för första gången. Det visar en återgång till deras vilda instinkter efter den fruktansvärda grymhet och det trauma de har utstått från att ha utnyttjats som kamp- och dansbjörn. I år är första gången som Kainat går i ide; hon kom till reservatet som en mycket sjuk och traumatiserad björn 2017 efter att ha använts som kampbjörn i cirka fem år.
"I genomsnitt tar det ungefär två år för våra räddade björnar att känna sig helt hemma och för deras naturliga instinkt att gå i ide att återvända”, säger Madeeha. Hon påpekar att alla björnar på reservatet - både bruna och svarta som har fått tillbaka sin instinkt att gå i ide – bygger bon, men hur de använder dem beror på arten.
”Brunbjörnar gräver hålor och bor och sover i dem. De återvänder till samma håla varje år och ibland delar de hålan med andra björnar. Men inte Kainat. Hon vill ha sina saker ifred - mat, territorium och lekutrymme - och går i ide ensam. ”
Madeeha säger att svartbjörnar, som Maylu och Sohrab, inte går i ide på samma sätt som brunbjörnar. De bygger bon - som de aldrig delar med en annan björn - men de kommer ut ibland och strövar runt lite på reservatet. "De är då långsammare och mindre aktiva än vanligt, så vi matar dem mindre."
Brunbjörnar går i ide över vintern och delar ibland till och med sina bon med andra brunbjörnar. Men inte Kainat! Denna självständiga björn gillar att ha sitt eget utrymme och går bara i ide ensam.
Vinterarbete
”Även om allt verkar sakta ner på vintern kan reservatets personal inte gå i ide själva, även om kylan ofta får dem att vilja det”, skrattar Madeeha.
”Det är väldigt annorlunda mot våra långa heta somrar där temperaturen kan nå 45 ° C, men det finns fortfarande mycket att göra. Vi vakar över björnarna i deras iden och underhåller reservatet - kontrollerar staket och byter vatten i poolerna. Det är också verkligen viktigt att vi säkerställer att björnarna som sitter i karantän har ett bra utbud av torkat gräs för att hålla sig varma. Tack vare World Animal Protections givare har vi vår egen gård för att odla mat till björnarna, så på vintern bygger vi skjul för att skydda växterna från frost. Det finns mycket att göra för att ta hand om och planera för gården. Vintern är också den tid där vi kommer ikapp med administration och planeringsarbete. ”
Personalen på Balkasar är alltid mycket vaksamma på de första brunbjörnarna som kommer ut ur sitt ide.
”Vi är så glada över att se dem vakna och börja röra på sig. De ser alltid lite ostadiga ut på fötterna, deras päls är ganska ruggig också. De kan vara griniga och territoriella mot varandra. Men så fort de känner lukten av nybakad roti kommer de till staketet och väntar ivrigt på leveransen! ”
Personal förbereder roti bröd för att ge till björnarna. Den extra maten björnarna får innan vintern hjälper dem att hålla sig friska och mysiga under den kalla säsongen.