Stort stöd för kors betesrätt i riksdagsseminarium - Fotograf: Linn Kristensen, Djurens Rätt.

Stort stöd för kors betesrätt i riksdagsseminarium

Nyheter

Kosläppen på vårarna har blivit en folkkär symbol för svenskt djurskydd. Den rätten är nu hotad av en ny statlig utredning. Men när World Animal Protection och andra i ”Jag vill beta”-kampanjen nyligen besökte Riksdagens Djurskyddsforum fanns ett brett politiskt stöd för betesrätten.

Fotograf toppbild: Linn Kristensen, Djurens Rätt.

Roger Pettersson, generalsekreterare i svenska World Animal Protection, säger:

”Det här var ett viktigt seminarium som anordnades av Riksdagens Djurskyddsforum. Den utredning om begränsad betesrätt som nu ligger på landsbygdsminister Peter Kullgrens bord har inte tagit hänsyn till forskningen om kors välfärd – trots att bland andra jag som djurskyddsexpert i utredningen gång på gång kritiserat förslaget för att det inte är vetenskapligt underbyggt. Jag hoppas landsbygdsministern lyssnar på den allvarliga kritik som finns mot utredningen och står upp för kornas rätt att vara ute och beta”.

I riksdagsseminariet deltog World Animal Protection, Greenpeace, Vi konsumenter, Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt som representanter för ”Jag vill beta”- kampanjen.

Roger Pettersson - Fotograf: Linn Kristensen, Djurens Rätt.Fotograf: Linn Kristensen, Djurens Rätt.

Ledamöter från alla riksdagspartier utom Centern och Krisdemokraterna var också på plats. Politikerna ställde många frågor om kampanjens arbete. Sammantaget fanns det en tydlig allmän inställning att betesrätten bör vara kvar. 

250 000 kor kan förlora sin betesrätt 

Bakgrunden till riksdagsseminariet är den statliga utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” (SOU 2024:56), som överlämnades till regeringen den 29 augusti. Utredningens slutsats är att betesrätten för kor i mjölkindustrin kraftigt bör begränsas.

Kor på grönbete

Beteskravet infördes i samband med djurskyddslagen som klubbades igenom av riksdagen 1988. Det utredningen nu föreslår är att kor i så kallad lösdrift – det vill säga att de inte står uppbundna inomhus – ska förlora den här rätten.

Kor på grönbete

Lantbrukare med lösdriftssystem skulle då själva kunna besluta att helt stoppa kosläppen och ha sina kor inomhus året runt. Det kan radikalt förändra situationen för många kor: uppåt 250 000 av de 300 000 korna i den svenska mjölkindustrin hålls i lösdrift.

Roger Pettersson säger:

”Vårt kampanjarbete har visat att det finns en stark folklig opinion mot förslaget: för två månader sedan kunde vi överlämna drygt 110 000 protestunderskrifter till regeringen. Namninsamlingen pågår fortfarande och ju fler som skriver på, desto tydligare kan vi visa för regeringen att det finns ett stort motstånd bland svenskarna mot utredningsförslaget”.  

 

Till namninsamlingen  

 

 

 Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en världsomspännande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

 

Bli gåvogivare nu  

 

 

Läs mer..

Späckhuggaren Keto död efter 29 år i fångenskap

Nyheter

Späckhuggaren Keto har dött efter en kort tids sjukdom, meddelar den spanska djurparken Loro Parque på Teneriffa där han uppträdde för besökare.

31 ”dans- apor” räddade i Indonesien

Nyheter

World Animal Protection genomför nu en stor räddningsoperation i Indonesien tillsammans med Jakarta Animal Aid Network (JAAN) för att ge 31 så kallade dansapor nya djurvänliga liv.

Inga fler burägg i Axfoods produkter

Nyheter

Livsmedelsjätten Axfood – som står bakom butikskedjorna Willys och Hemköp – har nu helt tagit bort burägg i sina egna märkesvaror. World Animal Protection välkomnar den här viktiga förbättringen för hönorna.