
EU-samarbete ska förbättra välfärden för kycklingar
Nyheter
– Det rör sig om över sex miljarder slaktkycklingar varje år inom EU. Vi behöver politiska beslut NU för att skydda kycklingarna!
Det sade Maria Noichl, tysk EU-parlamentariker sedan 2014. Hon höll öppningstalet för ett rundabordssamtal i Europaparlamentet i Bryssel under onsdagen. Det var en brett upplagd diskussion om vad som kan göras för att förbättra välfärden för kycklingar.
Evenemanget organiserades gemensamt av World Animal Protection, Humane World for Animals (tidigare Humane Society International), World Animal Protection, Essere Animali och Albert Schweitzer Foundation.
De största kycklingproducenterna i EU är för närvarande Polen, Frankrike och Spanien. Den konventionella uppfödningen av slaktkycklingar har stora djurvälfärdsproblem, som trånga och sterila levnadsförhållanden och hälsoproblem på grund av de onormalt snabbväxande kycklingar som används.
Brett stöd för åtgärder
I diskussionerna om behovet av åtgärder som kan förbättra välfärden för slaktkycklingar fanns deltagare med många olika perspektiv på kycklingarnas situation: politiska beslutsfattare, forskare, djurskyddsorganisationer, representanter för kycklingnäringen och återförsäljare av kycklingkött.
I paneldiskussionen deltog Christoph Schulz, tysk kycklinguppfödare, Dr Anja Riber, seniorforskare, Institutionen för djur- och veterinärvetenskap och Dr Ester Alaez Pons, veterinärexpert på EU- kommissionen.
Mötets fokus var att stärka samordningen mellan kycklingbranschen och politiska intressen för att hitta lösningar för hur produktionssystemen i uppfödningen kan förändras. Och Amanda Dahlberg, sakkunnig om lantbruksdjur på World Animal Protection Sverige, tycker att diskussionerna kändes hoppingivande inför framtiden:
– Samtalet visade glädjande nog att det finns ett brett stöd för att förbättra välfärden för slaktkycklingar, även hos återförsäljare och livsmedelsleverantörer. Därför diskuterades hur broilerdirektivet bör fastställa nya minimistandarder för djurvälfärd för slaktkycklingar. En annan viktig sak som betonades är att djurvälfärd är och måste behandlas som en del av hållbarhetsbegreppet.
▶ Är du djurvän?
Då är vi mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete! World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Med vår verksamhet för djuren bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.
World Animal Protections insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi över 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen!
Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld: