Virtual Zoo

Är Virtual Zoo framtidens djurvänliga djurpark?

Nyheter

GAIA, som liksom World Animal Protection är medlem i Eurogroup for Animals, lanserar nu ett djurvänligt koncept för djurparker. Med Virtual Zoo kan du uppleva vilda djur på nära håll i deras naturliga livsmiljöer, i stället för i fångenskap i traditionella djurparker.

I sommar reser djurvälfärdsorganisationen GAIA runt i Belgien för att visa upp sitt Virtual Zoo – en helt ny typ av djurvänlig djurpark. Med hjälp av virtual reality-teknik kan besökarna ge sig ut på upptäcktsfärd bland vilda djur. Här får du uppleva hur djur som giraffer, elefanter och tigrar lever i de naturliga miljöer där de hör hemma.

Syftet med det här projektet är att besökarna ska kunna lära sig mer om vilda djur utan att det sker på bekostnad av djur som hålls i djurparker. Förhoppningsvis kan GAIA:s Virtual Zoo bli en förebild för framtidens djurparker, så att vilda djur får leva i frihet i naturen i stället för att fångas in och hamna i burar och bassänger för att visas upp i fångenskap. 

Ny djursyn

GAIA:s Virtual Zoo skulle kunna innebära en stor skillnad för många vilda djur och radikalt förändra inställningen till hur vi behandlar djur i framtiden. I dag hålls flera miljoner vilda djur i fångenskap i de omkring 10 000 djurparker som finns runt om i världen. Många gånger är de tyvärr inlåsta i mycket begränsade utrymmen, som skiljer sig mycket från deras naturliga livsmiljöer.  

Vida djur kan lida i fångenskap under hela sina liv, bara för att besökare ska betala pengar för att ta en tiger-selfie, promenera med en lejonflock, rida på elefanter eller titta på en delfinshow. 

Det är inte ovanligt att vilda djur i djurparker visar tydliga tecken på att de mår psykiskt dåligt, som stereotypa beteenden – onaturliga rörelser som de upprepar gång på gång. De kan exempelvis vandra rastlöst fram och tillbaka eller gunga med kroppen på ett onormalt sätt.

World Animal Protection anser att det är helt oacceptabelt att hålla vilda djur i djurparker för underhållning. Däremot kan vi ibland se djurvänliga anläggningar som en nödlösning, för vilda djur med ett starkt skyddsbehov. Då måste det handla om ett seriöst skyddsarbete med djuren i centrum, så att de får artspecifika anpassningar med hög djurvälfärd.

 

Hur har djuren det i svenska djurparker? 

I World Animal Protection Sveriges djurparksguide hittar du information om djurens situation i de större djurparkerna i Sverige. Utifrån guiden kan du sedan lättare avgöra om du vill besöka en djurpark. I stället för ett djurparksbesök kan du upptäcka vilda djur i frihet i naturen – självklart på ett djurvänligt sätt så att du inte stör dem.

Till Djurparksguiden:

 

Vill du hjälpa djur som lider?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djuren! 

Syftet med det här projektet är att besökarna ska kunna lära sig mer om vilda djur utan att det sker på bekostnad av djur som hålls i djurparker.

Läs mer..