Sergio Vásquez holding a dog in the Parismina community of Limon, Costa Rica - Animals in disasters - World Animal Protection

Tusentals djur lider efter våldsamma översvämningar i Costa Rica

Nyheter

Vi skyndar oss för att kunna rädda 16 000 hundar, kor, hästar, katter och andra djur som lämnats kvar, försvagade och skadade, efter katastrofen i regionen Limón

Tillsammans med personal från Costa Ricas djurskyddsmyndighet (SENASA), ger vi veterinärvård och mat till 16 187 av Limóns mest utsatta djur.

Vår hjälp kommer att rädda tusentals djurs liv. Det minskar deras lidande under åtminstone ytterligare en vecka och stärker deras hälsa, allt eftersom vattnet drar sig tillbaka.

Men vi måste se till att djuren återhämtar sig ordentligt.

sergio_vasquez_and_javier_zamora_feeding_animals_affected_by_flooding

Sergio Vásquez och Javier Zamora matar djur som drabbats av översvämningar

Vi är så tacksamma över SENASA:s oförtröttliga ansträngningar med oss på fältet men hade hoppats att myndigheten skulle bidra med sin veterinärfond, så att ännu fler djur kunnat räddas.

Costa Ricas civilförsvar har gått in med ytterligare pengar men de kom först två veckor efter att katastrofen inträffat. I framtiden hoppas vi, för djurens skull, att resurserna görs tillgängliga så fort de behövs.

Fast i vattenmassorna

Översvämningarna började i mitten av juli och har orsakat fruktansvärt lidande för djuren och deras ägare.  Som Juan Carlos, 60, som äger 22 kor, 100 kycklingar, tre grisar, fem hundar och en katt. Han har inte lyckats nå flera av sina kor som är fast i vattenmassorna och vet att de är oroliga.

Juan säger: "För mig är de hårdast drabbade djuren de som inte lyckats flytta på sig. De är kvar i leran och det finns delar som fortfarande är översvämmade, så de måste ta sig igenom lera och vatten för att kunna äta det ynka gräs som fortfarande växer."

'Höll om dem och kramade dem’

Juan Carlos granne, 75-åriga Santos Beteta, förklarar hur han kunde rädda sina hundar:

"Vattnet nådde ända upp till midjan på mig och jag tog upp alla mina hundar i sängen. Jag höll om dem och kramade dem men plötsligt hamnade de i vattnet. Jag tog upp dem från vattnet, torkade dem med en t-shirt och satte tillbaka dem på sängen."

Dog

Papito Lindo, en av Santos Betetas hundar, äter maten som vi gett honom

Juan och Santos var extremt tacksamma över hjälpen vi gett dem och deras djur.

Juan säger: “Det ni har tagit med åt djuren och oss som deras ägare är en välsignelse. Jag säger från djupet av mitt hjärta: Tack!"

santos_pedro_beteta_and_his_dog_bobo_in_limon_after_floods

Santos med en av sina hundar, Bobo

Djur är beroende av vår hjälp

Att skydda människor i katastrofer är högsta prioritet – men djuren behöver vår hjälp också. Det är avgörande att djuren får tillsyn omedelbart för att minska deras lidande.

Många människor i Costa Rica är beroende av sina djur för sällskap och inkomster. Att hjälpa djuren hjälper även deras ägare.

Vill du bidra till vårt arbete för att rädda djur i katastrofer?

Ge en gåva idag

Jag tog upp dem från vattnet, torkade dem med en t-shirt och satte tillbaka dem på sängen.

Läs mer..