elephant tours

Resebyrå säger nej till elefantridning

Nyheter

Den australiska researrangören Intrepid Travel har tagit bort elefantridningar och djurshower från sitt program.

Beslutet kom efter att World Animal Protection under de senaste tre åren forskat om hur elefanterna som används inom turismen i Asien verkligen har det. 

I dialog med resebranschen

I Sverige och Danmark för vi en dialog med de tre största skandinaviska reseoperatörerna. Vår förhoppning är att de, liksom Intrepid Travel, kommer att sluta marknadsföra underhållning med djur under sina semesterresor.

"Vilda djur hör hemma i naturen - inte i underhållningsbranschen. Det är väldigt glädjande att fler och fler reseföretag också inser det. Jag hoppas att många researrangörer kommer att följa Intrepid Travels goda exempel - även i Skandinavien", säger Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig för World Animal Protection Sverige.

Elefanter olagligt infångade

I hela världen blir vilda djur utnyttjade i underhållningsbranschen. Turister vet ofta inte att det är djurplågeri när de får bilder tagna med en drogad tiger eller en ridtur på en elefant. Den asiatiska elefanten är dessutom en hotad art. Efterfrågan från turister har lett till fler elefanter än tidigare olagligt har blivit infångade. Intrepid fattade ett modigt beslut och bestämde sig för att inte fortsätta stödja denna grymma industri.

Djurskydd som en del av semestern

"Ansvarsfull turism har alltid varit en av våra viktigaste frågor och vi inom resebranschen kan göra mycket mer för att skydda vilda djur från lidande. Vi har arbetat med World Animal Protection i flera år för att kunna dra nytta av deras expertis inom djurskyddsområdet", säger Geoff Manchester, en av Intrepid Travels grundare.

Han fortsätter: "Vi vill utbilda människor och lära lokalbefolkningen om djurens välbefinnande och skydd av miljön. Vi har tidigare haft ridturer på elefanter och djur i våra paketresor. Nu arbetar vi i stället tillsammans med rehabiliteringscenter och reservat. Vi hoppas att andra kommer att följa vårt exempel och höja standarden för hur djur behandlas."

Läs mer om vårt arbete för djurvänlig turism >>

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Turister vet ofta inte att det är djurplågeri när de fotograferar sig med en drogad tiger eller rider på en elefant.

Läs mer..