Bonnie and Clyde rescue

Två björnar i Vietnam befriade efter 25 år i fångenskap

Blogg

Skrivet av

I samarbete med den vietnamesiska regeringen har World Animal Protection kunnat hjälpa björnarna Bonnie och Clyde att få nya djurvänliga liv i ett björnreservat. Tack för att du som gåvogivare bidrar till att göra sådana här hjälpaktioner möjliga!

Bonnie och Clyde flyttades från sin grymma fångenskap i trånga burar till naturreservatet Vietnam Bear Rescue Centre, som drivs av organisationen Animals Asia Foundation (AAF).

Den här framgångsrika räddningsaktionen är ett resultat av ett program som World Animal Protection deltar i tillsammans med det vietnamesiska skogsskyddsdepartementet. 

Programmet innebär att vi bidrar till övervakning av platser där björnar finns i fångenskap, för att kontrollera att inga björnar är där olagligt. Vi försöker dessutom övertala ägarna att frivilligt släppa ut björnarna ur deras burar och låta dem få komma till djurvänliga björnreservat.

Maya Pastakia, internationellt kampanjansvarig i World Animal Protection, konstaterar att situationen för björnarna i Vietnam är komplicerad och efterlyser ett kraftfullare agerande från politikerna: 

”Att utnyttja björnar för att använda deras galla är förbjudet i Vietnam sedan 2005, men en lucka i lagstiftningen gjorde det möjligt för björnägarna att behålla björnarna som ’sällskapsdjur’. Det har lett till att hundratals björnar fortfarande lever under tortyrliknande former i fångenskap i Vietnam. Regeringen måste täppa till det här juridiska kryphålet för att stoppa björnarnas lidande och garantera att det här är den sista generationen björnar som plågas i fångenskap. Vilda djur ska få leva vilda”.

Små rostiga burar

Ägarna till Bonnie och Clyde lät sig övertalas att släppa björnarna fria, eftersom de ansåg att de inte kunde ta hand om dem på ett bra sätt. Ett team av björnexperter och representanter för lokala myndigheter såg sedan till att björnarna blev räddade från de svåra förhållanden de levde i.

Bonnie och Clyde hade hållits i fångenskap i 25 år när de befriades och deras tillvaro var mycket begränsad och plågsam. De var inlåsta i små rostiga burar, utan möjlighet att få uppleva solljus, andas frisk luft och bete sig naturligt. 

Bonne and Clyde were kept in small barren cages

Alla år i den här fruktansvärda miljön har satt sina spår på björnarna, både fysiskt och psykiskt. När räddningsteamet först mötte Bonnie och Clyde var de i dåligt skick. De höll sig passivt i bakgrunden och verkade vara deprimerade. 

Det visade sig att Bonnie har svårt att röra sig, på grund av att hon saknar en baktass. Det är ett grymt minne från när hon fångades i en björnfälla som unge och blev så svårt skadad att baktassen amputerades.

Veterinärvård och frisk luft

Bonnie och Clyde har nu fått ett helt nytt, djurvänligt liv i AAF:s Vietnam Bear Rescue Centre, där deras intressen står i centrum. 

I reservatet får de ströva omkring i den friska luften och leka i en halvvild miljö, som är utformad med berikningar för att ge dem bra möjligheter att bete sig naturligt. Här kan Bonnie och Clyde både leva som vilda björnar och samtidigt ha tillgång till den vård och omsorg de behöver, efter sina svåra upplevelser under 25 år i fångenskap. 

Tuan Bendixsen, AAF:s Vietnamchef, säger:

"Under vår första hälsokontroll när de befriades kunde vi konstatera att de båda har flera hälsoproblem, som kommer att kräva år av pågående läkarvård från vårt specialist- och veterinärteam. Nu efter en fyra dagar lång resa är de tryggt på plats i Animals Asias prisbelönta reservat i Tam Da. Vi ser fram emot att hjälpa dem att må bättre och ge dem det liv av frihet och respekt som de så väl behöver”.

Our teams monitoring Bonnie and Clyde

Tack vare de gemensamma ansträngningar som World Animal Protection deltar i för att befria björnar i Vietnam har vi nått ett viktigt trendbrott. Nu finns nämligen fler björnar i reservat drivna av frivilligorganisationer och statliga räddningscenter än hos privatpersoner och gamla anläggningar för björngalla: 336 jämfört med 226 björnar. Vi arbetar på för att den sista björnen ska befrias från sin bur!

Din hjälp är livsviktig

Tack för att du är med och ger Vietnams björnar och andra djur bättre liv. Våra insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare som du. 

Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur, som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag. 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.