Baloo

Namninsamling för att befria björnen Baloo i Rumänien

Nyheter

Björnen Baloo har levt under svåra förhållanden i Rumänien under nästan hela sitt 23-åriga liv. Därför uppmanar nu World Animal Protection med en namninsamling Rumäniens regering att se till att han befrias från sin långa fångenskap.

Beer Baloo zit gevangen in een skiresort in Roemenië

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Den här oacceptabla behandlingen av Baloo måste stoppas! Vi hoppas att han snart kan få ett nytt djurvänligt björnliv i det djurvänliga reservatet Libearty, som vi stödjer. Reservatet ligger bara omkring fyra timmars bilresa från turistorten Straja, där han nu hålls inspärrad i sin bur”. 

Baloo var bara en liten björnunge när han 2000 hamnade i fångenskap. Sedan dess har han blivit en välkänd symbol och maskot för hela området och ägs nu av en privat affärsman på orten.  

Här tvingas han leva under helt fruktansvärda förhållanden. Baloo hålls instängd i en liten bur bredvid en skidlift. Kosthållningen är mycket dålig och han kan matas med cornflakes och få läsk och alkohol att dricka. Det har hänt att barn har petat på honom med pinnar genom burgallret. 

Regeringen måste ingripa

Vår rumänska samarbetspartner AMP har förgäves försökt befria Baloo under de senaste 15 åren. Detta trots att den högsta juridiska myndigheten i området 2021 utfärdade ett beslut som inte går att överklaga om att Baloo ska flyttas till en lämpligare plats, som ett reservat. 

Lina Dahl säger:

”Därför startar World Animal Protection nu en namninsamling för att den rumänska regeringen få upp ögonen för Baloos svåra situation. Vi kräver att Baloo så fort som möjligt ska befrias från det lidande han utsätts för, så att han äntligen kan få leva ett djurvänligt liv”. 

Var med och påverka den rumänska regeringen. Skriv på namnlistan för att politikerna ska rädda Baloo.

 

Nytt liv i Libearty

World Animal Protection bidrar till att Libearty sedan 2005 har varit en djurvänlig plats för björnar som av någon anledning har svårt att klara sig själva i naturen. Här tas över hundra björnar om hand av vår samarbets¬partner AMP. 

Lina Dahl säger:

”Tyvärr är det problematiskt att släppa ut Baloo i naturen, där ett vilt djur som han egentligen hör hemma. Han skulle sannolikt få svårt att klara sig själv och överleva i frihet, eftersom han levt i fångenskap så länge. Reservatet Libearty är då ett djurvänligt alternativ för att Baloo ska kunna leva ett naturligt liv tillsammans med andra björnar och få den hjälp han behöver”.

Libearty - Foto Tom Svensson

Libearty ligger mitt i Rumänien vid staden Zarnesti och är världens största reservat för brunbjörnar. Här har björnarna rejält med utrymme för att få utlopp för sina naturliga beteenden. De kan fritt gå omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Jag vill hjälpa djuren 

Baloo hålls instängd i en liten bur bredvid en skidlift. Kosthållningen är mycket dålig och han kan matas med cornflakes och få läsk och alkohol att dricka.

Läs mer..