Alesha Dixon at wildlife tourist attraction - Wildlife. Not entertainers - World Animal Protection

Artisten Alesha Dixon chockad över grymheten mot vilda djur på turistattraktioner

Nyheter

Alesha Dixon följde med oss inkognito till Thailand, och besökte turistanläggningar med dålig djurhållning. Nu visar vi filmen och bilderna och ber turister och researrangörer att hjälpa oss stoppa skadlig underhållning med vilda djur.

Sångaren och tv-personligheten (Britain´s got talent), Alesha Dixon fick se den grymma behandlingen av vilda djur som roar turister i Thailand.

En ledsen och chockad Alesha såg elefanter som gick på lina, spelade fotboll och snurrade rockringar runt sina snablar – några av de saker som vilda djur tvingas göra för att ägarna ska tjäna pengar på dem.

"Skäms över att vara människa"

Alesha säger: “Jag skäms över att vara människa. Jag vet från egna efterforskningar att det inte finns något skonsamt sätt att träna en elefant. För dessa shower har träningen varit intensiv och elefanterna har fått lida svårt."

"Jag vill visa denna grymhet, så att turister slutar gå på dem och djurplågeriet upphör."

Vilda djur hör hemma i det vilda

Alesha stödjer vår kampanj för att vilda djur ska få vara i det vilda. Kampanjen har redan nått stora framgångar för att skydda världens vilda djur.

TripAdvisor slutade nyligen sälja biljetter till några av de mest plågsamma attraktionerna och över 558 000 personer skrev under vår namninsamling. Men det finns fortfarande så mycket mer vi behöver göra, med stöd av våra supportrar och turistindustrin.

Lång lista över lidande

Elefanter tas från sina mammor när de är små. De utsätts för hård träning för att bli tillräckligt kuvade och gå med på att uppträda eller låta turister rida på ryggen.

De utsätts för fysisk misshandel, som att slås med elefantkrokar (käppar med metallkrokar). Varje dag plågas de psykiskt. De flesta måste under hela sitt liv uppträda eller låta turister rida på sina ryggar, helt utan möjlighet att bete sig naturligt på ett sätt som de skulle göra i det vilda.

Utnyttjar djurungar

De nytagna filmerna avslöjar också hur tigerungar används för turistbilder och sedan slängs in i burar i väntan på nästa bild.

Alesha säger: “Två månader gamla djurungar ska vara med sin mamma, inte i en pytteliten bur och sedan slängas runt som en sak. De här vilda djuren har inget liv, inget val, de har ingen frihet och det är uppriktigt sagt äckligt."

"Mitt jobb är att uppträda, att underhålla. Det är min passion, min stora kärlek och ett val som jag själv har gjort. Jag kan inte föreställa mig hur det känns att tvingas göra det.”

Ett bättre liv

Förutom att se hemska anläggningar i Thailand fick Alesha också se mycket gladare djur på BLES (Boon Lott’s Elephant Sanctuary). Det är en djurfristad med syfte att skapa ett tryggt och naturligt hem för räddade och pensionerade thailändska elefanter. Många av dem har tidigare utnyttjats i turistindustrin och kan inte klara sig själva i det vilda.

alesha_dixon_meets_lotus_on_a_visit_to_boon_lotts_elephant_sanctuary_bles_in_thailand_-_world_animal_protection_0

Alesha Dixon möter elefanten Lotus på Boon Lott's Elephant Sanctuary (BLES) i Thailand

Allas ansvar

Allt eftersom turismen växer beräknar vi att ungefär 110 miljoner människor besöker anläggningar med dålig djurvälfärd varje år, omedvetna om lidandet för djuren.

Hela 85% håller med om att vilda djur hör hemma i det vilda, enligt en oberoende undersökning som gjordes på vårt uppdrag. Tre fjärdedelar säger att det är fel att tjäna pengar på att använda vilda djur som underhållning om djuren lider*.

Ställ upp för elefanterna

Tillsammans kan vi uppmana turister att inte gå till attraktioner där djuren lider och uppmana researrangörer att sluta erbjuda, marknadsföra och sälja biljetter till dem.

Alesha säger: “Människor behöver veta att bakom kulisserna hålls dessa vackra djur i pyttesmå burar eller inhägnader, de har ingen frihet och plågas som underhållning.”

“Människor vill komma nära dem eftersom de är så vackra. Jag skulle hellre stå på avstånd och beundra dem i naturen där de hör hemma. Jag är säker på att när människor inser djurplågeriet håller de med om detta.”

Alyx Elliott, som arbetar med vår kampanj för vilda djur i Storbritannien, säger: “Turister som besöker dessa attraktioner är ofta djurvänner men de inser inte grymheten bakom för att få elefanten att gå på lina eller tigerungen att låta sig fotograferas med turister."

"Vi vill upplysa alla om denna grymhet så att de kan göra ett insatt val. Helst undvika dessa anläggningar helt, och överväga att se djuren i det vilda i stället.”

Vår kampanj för vilda djur vill öka kunskaperna om detta. Här kan du läsa mer om hur du kan vara en djurvänlig turist >>

Två månader gamla djurungar ska vara med sin mamma, inte i en pytteliten bur och sedan slängas runt som en sak. - Alesha Dixon

Läs mer..