Children in a Brazilian Amazon community carrying an inflatable pink river boto dolphin - World Animal Protection

Stor seger för delfiner som används som bete i Amazonas

Nyheter

Colombia har genom vår kampanj förbjudit försäljningen av fisken piracatinga. Det är väldigt goda nyheter för floddelfinerna, vars kött används som lockbete

Colombias regering har beslutat att skydda floddelfinerna, också kända som botos, genom att förbjuda försäljningen av piracatinga. Det är en kampanj som vi har drivit i Latinamerika i fyra år.

306 000 människor, främst i Latinamerika men även i Sverige, skrev på för att visa sitt stöd för vår kampanj. Varenda en av er har hjälpt till att uppnå denna seger för kampanjen, fisken och framförallt – delfinerna.

Minskar djurplågeri

Rosa floddelfiner dödas brutalt och används sedan för att locka piracatingafiskar, som dras till köttet. Det gör det lättare för fiskare att fånga dem. Nu när förbudet införts förväntar vi oss att det brutala dödandet av botos kommer att minska drastiskt.  

boto_in_water_0

Stöd av kända personer

Förbudet kom en månad efter att vi lanserade en video med tio colombianska kändisar som bad människor att sluta äta piracatinga.

"Vi är helt säkra på att videon varit avgörande för att uppnå detta förbud. Fiskerimyndigheten i Colombia använde den höga kvicksilverhalten i fisken som huvudsaklig anledning till förbudet, men när de talade direkt med oss erkände de behovet av att skydda delfiner globalt," förklarar Roberto Vieto i  vårt brasilianska kampanjteam.

boto_underwater

Nu vet konsumenterna

Förbudet hjälper inte enbart till att stoppa slakten av rosa floddelfiner i Amazonas, det skyddar även colombianernas hälsa eftersom piracatingafisken ofta har höga halter av kvicksilver, vilket tas upp av människor som äter fisken.

Efterlevnad av förbudet

Den som bryter mot förbudet kan få böter, indraget tillstånd, få båt, utrustning eller produkter konfiskerade, eller näringsförbud.

Vi hoppas att regeringen i Colombia håller fast vid sitt förbud och att försäljningen av piracatinga verkligen upphör.

En bedrift av många

Utöver våra supportrar vill vi tacka andra organisationer som kampanjat om och forskat på detta, som Omachastiftelsen och universitetet i Andes.

children_with_blow_up_dolphin

Vi har sett en ökning av aktiviteter och positiva budskap om skyddet av rosa floddelfiner bland fiskesamhällena i Amazonas, vilket är ännu ett gott tecken på att kampanjen verkligen har nått fram.

Läs mer om vårt arbete för att skydda vilda djur >>

Varenda en av er har hjälpt till att uppnå denna seger för kampanjen, fisken och framförallt – delfinerna.

Läs mer..