dolphins bali

Bali är inget semester-paradis för många vilda djur

Nyheter

Funderar du på att åka på semester till Bali? Tänk då på att många vilda djur lever under svåra förhållanden i turistindustrin. Vi har kartlagt djurens situation på den populära turistön i den nya rapporten ”Holidays that harm”.

Rapporten visar att över 1 300 vilda djur – som elefanter, orangutanger, tigrar, sköldpaddor och delfiner – utnyttjas på ett oacceptabelt sätt av turistindustrin på de indonesiska öarna Bali och Lombok.

En bedömning gjordes av djurens situation på totalt 34 platser. Majoriteten av de här undersökta anläggningarna uppfyllde inte ens grundläggande behov för de vilda djur som fanns där.

Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Som turist är det viktigt att förstå att det är helt onaturligt för vilda djur att ha närkontakt med människor. Många vilda djur på turistanläggningar tas därför från sina mammor när de är väldigt unga. Sedan kan de tränas med brutala metoder för att lära sig att lyda sina skötare och vara nära människor. En bra grundregel att komma ihåg är att om du erbjuds att ha närkontakt med vilda djur – som att ta en selfie med dem, rida på dem eller klappa dem – så ska du tacka nej för att inte bidra till att de utsätts för lidande”.

Allvarliga missförhållanden

  • Totalt 92 elefanter finns på sex av de undersökta anläggningarna. Fem av dem erbjuder besökarna att rida på elefanter och på lika många går det att bada med elefanter. På två av anläggningarna används elefanter i shower.
  • Det är vanligt att elefanternas rörelsefrihet begränsas av att de hålls fastkedjade. På alla anläggningar observerades elefantskötare med krokar eller andra spetsiga föremål. Redskapen används för att hugga elefanterna så att de gör som skötarna vill för att slippa smärtan.
  • Minst nio flasknosdelfiner hålls i fångenskap och utnyttjas för underhållning i Bali Exotic Marine Park. I bassängerna tvingas delfinerna in i en mycket begränsad tillvaro. I sin naturliga livsmiljö i haven kan de simma hundratals kilometer om dagen.
  • Totalt 21 orangutanger finns på fem av anläggningarna. Orangutanger uppträder i shower på två platser och besökare kan ta selfies med och ha närkontakt med orangutanger på tre anläggningar.
  • Två anläggningar har tillsammans 16 tigrar. På en av platserna kan besökare se på en tigershow. Tigrarna lockas att klättra och simma med mat som belöning. När vi besökte anläggningen var showen extremt högljudd, med mycket publik och musik från högtalare. På bägge platserna fick besökare mata tigrarna.
  • Omkring 40 sköldpaddor finns på Bali Fantasi Benoa Bay. En del av dem hålls i små, trånga vattenbehållare som knappt har tillräckligt med vatten för att de ska kunna dyka under vattenytan. Kanske för att turister ska ha lättare att se dem. Här erbjuds besökare både att röra vid och att mata sköldpaddor.
delfiner bali

Reseföretagen har en nyckelroll

Vår undersökning visar att är det oroväckande många reseföretag som marknadsför anläggningar med dålig djurvälfärd på Bali. Researrangörer spelar en viktig roll för vilka aktiviteter turister väljer. Om de aktivt rekommenderar anläggningar med vilda djur kan det vara svårare för turister att bli medvetna om lidandet djuren utsätts för.

World Animal Protection arbetar aktivt med att försöka få resebolag att inte erbjuda sina kunder några aktiviteter alls som innebär att vilda djur används som underhållning.

Ett djurvänligt alternativ är att bolagen i stället ger turister möjlighet att på ett respektfullt sätt få uppleva vilda djur i deras naturliga miljöer i frihet, eller i djurvänliga reservat.

 

Till rapporten ”Holidays that harm”

Var med och gör TUI delfinvänligt

Reseföretagen som marknadsför delfinshower spelar en viktig roll för att turister ska välja att besöka anläggningar med delfiner. TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner i fångenskap. Tillsammans kan vi vara en stark röst för delfinerna och ändra på det.

Var med och påverka TUI att tänka om. Skriv på vår namnlista för att TUI ska bli delfinvänligt:

Skriv på för att stoppa TUI

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

En bra grundregel att komma ihåg är att om du erbjuds att rida på, klappa eller ta en selfie med ett vilt djur, så handlar det om djurutnyttjande som du inte ska delta i.

Läs mer..