05.05.2024 - Presidente da República, Luiz Inácio Lula da Silva, durante Sobrevoo em Canoas, Canoas - RS. Foto: Ricardo Stuckert / PR https://www.flickr.com/photos/lulaoficial/53700500641/

Naturkatastrofen i Brasilien visar köttindustrins förödande påverkan

Nyheter

Området Rio Grande do Sul i Brasilien plågas just nu av en svår naturkatastrof. Översvämningar och jordskred har kostat över 150 människor livet och påverkat uppåt två miljoner. En bidragande orsak till det här allvarliga nödläget är den stora köttindustrin i Brasilien.

World Animal Protections kontor i Brasilien beklagar i ett uttalande lidandet för djur och människor och riktar stark kritik mot djurindustrin för det som hänt:  

I åratal har vi presenterat rapporter som visar vilken förödande miljöpåverkan industriell djurhållning har, med enorma utsläpp av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen. Under decennier har den naturliga växtligheten skövlats för att ge plats för odling av grödor som är avsedda för djurfodersärskilt sojabönor. Många studier varnar för att denna destruktiva process, som börjar med bränder som förstör naturen och hotar vilda djur, är den främsta orsaken till klimatförändringarna i Brasilien.  

World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson besökte Brasilien förra året. Då kunde han bevittna de destruktiva konsekvenserna av djurfabrikernas utbredning: 

Jag såg med egna ögon hur djurfabrikerna orsakar bränder och avskogning i Amazonas. Nu ser vi hur de orsakar katastrofala översvämningar. En av våra viktigaste arbetsuppgifter är att sätta stopp för djurfabrikerna och den hänsynslösa affärsmodell som många köttföretag använder sig av – både i Brasilien och i resten av världen. Vi ska göra det för djurens skull. Men lika mycket för oss människor, för vårt klimat och vår gemensamma framtid.    

Politisk strid om hållbar livsmedelsproduktion 

Livsmedelsproduktionen i Brasilien står för omkring tre fjärdedelar av landets växthusgasutsläpp, enligt en studie av Climate Observatory. Därför är det hög tid för brasilianska politiker att ompröva det nuvarande livsmedelssystemet och prioritera mer hållbara alternativ. 

Sojafält

Förutom att bevara och återställa naturliga ekosystem, måste djurfabrikernas livsmedelsproduktionen med omfattande skogsavverkning stoppas. Vad som nu behövs för ett djurvänligare och hållbarare livsmedelssystem är en övergång till en mer miljövänlig, småskalig och växtbaserad verksamhet.  

Tyvärr lägger den inflytelserika köttindustrin stora hinder i vägen för en sådan utveckling. Miljölagstiftningen i Brasilien har försämrats under de senaste åren.  

Det beror inte minst att den brasilianska köttjätten JBS har stort politiskt inflytande.  

Silos till stora djurfabriker

JBS finansierar tankesmedjan Instituto Pensar Agro som är kopplad till mäktiga lantbrukslobbyister i Brasiliens parlament och har därigenom kunnat påverka lagstiftningen till sin egen fördel 

 

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld!  

Svenska World Animal Protection är en del av en stor internationell organisation som arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur, som djurvänliga reservat och skyddade naturområden. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag. 

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi också till att lösa akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och allvarlig smittspridning mellan djur och människor. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection. 

Din hjälp är viktig! 

 

Ja, jag vill bidra till en hållbarare värld 

 

 

Läs mer..

EU-valet viktigt för djurfrågorna

Nyheter

Den 9 juni är det dags att gå till rösturnorna. Då är det var till Europaparlamentet. Då väljs de personer som ska sitta i Europaparlamentet de kommande fem åren. Varför inte använda din röst för att skydda djur?

Tricia Croasdell ny global ledare för World Animal Protection

Nyheter

Tricia Croasdell, för närvarande chef för World Animal Protection i Storbritannien, har utnämnts till global ledare för organisationen. Hon blir första kvinna på den posten.

Oroväckande signaler om avskaffad betesrätt för kor

Nyheter

Den 30 juni ska utredningen om svensk livsmedelsproduktion vara klar med sitt arbete. Enligt Dagens Nyheter kan utredningen då föreslå att betesrätten för kor ska avskaffas. Det skulle vara en stor skandal för djurskyddet – vi kräver att regeringen står upp för kornas välfärd!