Våra lungor brinner
Nyheter
Amazonas fortsätter att brinna med flera tusen eldsvådor i sju länder. I Bolivia har tre veckors eldsvådor bränt ner mer än 750 000 hektar. I norra Paraguay, nära Bolivias och Brasiliens gräns, har runt 90 000 hektar brunnit mer.
Sedan juli har mardrömslika eldsvådor bränt över 6 miljoner hektar skog. I Alaska har elden förstört över 2,5 miljoner hektar tundra och skog, vilket skrämmer experter eftersom kombinationen bränder + klimatförändringar permanent kan ändra regionens ekosystem.
Gerardo Huertas, chef över vårt katastrofarbete:
I Bolivia har en tre veckor lång okontrollerad löpeld bränt över 1,8 miljoner hektar skog och i norra Paraguay, nära Bolivias och Brasiliens gräns, brinner runt 90 000 hektar, med mer än 80 000 aktiva eldsvådor. Nästan 1 miljon hektar brinner i Brasilien. Detta bleknar dock i ljuset av vad som sker i vad som anses vara “jordens andra lunga’. I Demokratiska Republiken Kongo brinner över 640 miljoner hektar skog, en yta lika stor som hela Brasilien!
Det som står här ovan adderar upp till över 650 miljoner hektar.
Katastrofteam på plats
Vår katastrofinsatsteam är för närvarande i Amazonas, men den globala bilden är tydligt oöverblickbar för alla, även för regeringar och den privata sektorn.
Den globala katastrofen vad gäller arters fortlevnad sträcker sig från björnar till primater, gräsätare och många andra arter. Det är ofattbart och omfattningen kan inte ens beräknas, eftersom den värld som tidigare var deras fortfarande brinner och det kan fortsätta i flera månader.
Även djuren som lyckades fly har låga odds för överlevnad utan skydd, mat och vatten i sikte - samt den högst påtagliga risken att falla offer för tjuvjägare eftersom de tvingas närmare människor när de flyr från flammorna.
I Amazonas tar det nästan ett decennium för någon märkbar mängd vegetation att växa om marken lämnas orörd men den skog som fanns där innan kanske aldrig kommer tillbaka, inte heller ekosystemen i det vilda som var där förut.
All denna rök och koldioxid som släpps ut i atmosfären... Ett vulkanutbrott i ungefär samma storlek som den på Island för några år sedan, det som stoppade allt affärsflyg i Europa. Om det hände nu skulle den sammantagna effekten orsaka stora problem för oss.
Drabbade husdjur
I slutet av fjärde dagen på plats besökte vi den lokala organisationen Resgatanimal, som arbetar med hundar och katter. Vi hade fått höra att ideella organisationer tog hand om husdjur som drabbats av andningsbesvär efter brännskador.
Representanten från Resgatanimal, Emilia Dantas, berättade att organisationen för närvarande tar hand om 45 hundar och 20 katter, den enda räddningsaktionen av sitt slag i Rio Branco. Enligt henne har de sedan början av augusti tagit hand om många hemlösa hundar med hosta och väsande efter brännskador.
Även med små ekonomiska resurser ger de djuren veterinärhjälp och gör dem tillgängliga för adoption.
Våra lungor brinner, men bryr vi oss?
Utrotningshotade arter återvänder aldrig. De vanligaste drabbade djuren är myrslokar, sengångare och ormar. Men även hökar och ugglor.