Expedia dolphins news

Världens största researrangör Expedia säger nej till delfinshower

Nyheter

Resejätten Expedia Group kommer inte längre att sälja biljetter till delfinshower. Det sker efter att World Animal Protection under två år krävt ett stopp med stöd av drygt 350 000 namnunderskrifter.

"Vi välkomnar Expedias beslut och hoppas att det också ska bli en ögonöppnare för TUI, som fortfarande har delfinarier på turistmenyn", säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Delfiner inga cirkusartister

Efter långvariga påtryckningar från oss avbryter nu Expedia Group allt kommersiellt samarbete med de kontroversiella delfinarierna, där besökare kan se delfiner uppträda och ha närkontakt med dem.

"Delfiner och andra marina däggdjur är vilda djur och hör hemma i havet, där de dyker och simmar över enorma områden. De är inte tama cirkusartister och hör inte hemma i små betongbassänger”, säger Lina Dahl.

Expedia Groups beslut gäller inte bara delfiner som dyker upp utan ’alla arter av marina däggdjur’, som Expedia själv skriver på sin hemsida.

Drygt 350 000 underskrifter

Sedan 2019 har World Animal Protection satt press på Expedia Group. Drygt 350 000 djurvänner har skrivit under vår uppmaning till Expedia om att sluta med sin biljettförsäljning och marknadsföring av platser som erbjuder delfinunderhållning.

"Efter år av påtryckningar och en mer än två år lång kampanj har Expedia Group nu gjort rätt och lyssnat på våra supportrars krav om att sätta djurens välbefinnande framför ekonomiska hänsyn. Vi är oerhört glada över det”, säger Nick Stewart, som leder vår globala kampanj för vilda djur.

Förödmjukande underhållning

Lina Dahl håller med:

”Det är en massiv seger för djurskyddet som världens största turistföretag tydligt tillkännager. Och det är ett stort steg mot ett fullständigt avskaffande av den här förödmjukande formen av underhållning i en onaturlig miljö.”

Hon fortsätter:

”Det finns tyvärr fortfarande reseföretag som stödjer och säljer biljetter till den här typen av djurutnyttjande. Vi välkomnar Expedias beslut och hoppas att det också ska påverka TUI att ta avstånd från delfinshower.”

Expedia dolphins news OG

Allt fler tar avstånd

Vi kämpar för att göra denna generation av delfiner i fångenskap till den sista. Andra globala reseleverantörer som TripAdvisor, Virgin Holidays, Airnbn och Booking.com har redan tagit avstånd från delfinunderhållning, liksom ett antal svenska reseföretag. Du hittar dem här. 

En annan god nyhet för delfiner, späckhuggare och andra vilda marina däggdjur är att den franska regeringen nu förbjuder lag av vilda valar i fångenskap. Det innebär att alla franska delfinarier stänger inom fem år.

Därmed följer Frankrike det goda exemplet med ett antal andra länder som har förbjudit eller strängt begränsat visningen av marina däggdjur, inklusive Brasilien, Bolivia, Chile, Costa Rica, Indien, Luxemburg, Norge, Schweiz, Storbritannien och Kanada.
 

Djurvänliga reseföretag

Det är en massiv seger för djurskyddet som världens största turistföretag tydligt tillkännager.

Läs mer..