Kameraövervakning behövs på slakterierna!

Statlig utredning föreslår krav på kamerabevakning i slakterier

Nyheter

Utredningen presenterar nu sitt förslag på en ny lag för kamerabevakning av svenska slakterier. Det är ett krav som World Animal Protection Sverige länge har arbetat för och våra supportrar stöttat.

Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, säger:

”Det här är en mycket viktig framgång, som vi och alla som skrivit på vår namnlista för kamerabevakning på slakterierna har drivit fram. Men än är inte frågan avgjord. Jag hoppas att landsbygdsministern skyndsamt skickar ut utredningen på remiss och sedan snabbt tar fram ett lagförslag som riksdagen kan fatta beslut om”.

Kameraövervakning behövs på slakterierna!

 

Enligt lagförslaget är det de enskilda slakterierna som ska se till att all hantering av levande djur på slakteriområdet ska vara kamerabevakade. Hela processen från att djuren lastas av vid slakterierna tills de slaktas ska dokumenteras.

Bilderna ska vara rörliga och tydliga, men det finns inget krav på att de ska innehålla ljud. Det har en av experterna i utredningen, Anna Tilly från Jordbruksverket, kritiserat i ett särskilt yttrande.

Julia Engqvist säger:

”Vi håller med om att ljudupptagningar borde göras, eftersom det då blri lättare att avgöra hur djuren behandlas. Förhoppningsvis finns ett sådant krav på ljud med i det lagförslag som regeringen presenterar för riksdagen”.

 

Länsstyrelsen eller annan statlig myndighet som bevakar att lagen följs ska kunna undersöka filmer på plats och få kopior av dem för senare granskning. Kontrollmyndigheten får sedan fatta beslut om åtgärder om regelverket inte följs, inklusive böter. Slakterierna ska ha kvar bilddokumentationen under minst två månader – och längre om filmer används som underlag för misstänkta regelbrott.

 

Slakteriskandaler

Bakgrunden till att vi uppmanade regeringen att införa krav på kamera­bevakning i slakterier, är flera avslöjanden i media under 2021 om djur som utsatts för brutalt lidande.

SVT:s Uppdrag granskning, TV4 med material från Djurrättsalliansen och Aftonbladet har visat fram en chockerande dokumentation med mycket allvarliga missförhållanden: grisar som sparkas i huvudet, blir slagna med kedjor och avlivas långt efter bedövning, och kycklingar som skållas levande.

Julia Engqvist säger:

”De bildbevis som finns talar för sig själva: djur utsätts för lidande som lagen ska skydda dem ifrån. Då gäller det att förbättra möjligheterna för offentlig övervakning. Den offentliga kontrollen är allmänhetens enda inblick in i en för övrigt stängd verksamhet”.

 

Var med och hjälp djuren!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

 

Det här är en mycket viktig framgång, som vi och alla som skrivit på vår namnlista för kamerabevakning på slakterierna har drivit fram.

Läs mer..