Europas første elefantreservat – Elephant Haven – er snart klar til at tage imod de første beboere.

Cirkuselefanternas fristad - en dröm som blivit verklighet

Nyheter

Europas första elefantreservat är snart klart för att ta emot sina första invånare. På Elephant Haven får före detta cirkuselefanter massor av utrymme och frihet efter många år i manegen.

Topfoto: Elefanter i reservatet Elephant Haven Thailand

”Platsen och friheten att välja var de vill vara är nog bland det viktigaste. Kom ihåg att de här elefanterna tvingats vara i små burar, vagnar eller i en manege. Hos oss får de i stället ett val.”

Tony Verhulst står mitt i det frodiga, kuperade landskapet och berättar ivrigt om de goda förhållanden som djuren ska få här i Elephant Haven, Europas första elefantreservat. Han har grundat reservatet med sin partner Sofie Goetghebeur och tillsammans har de visionen att ge före detta cirkuselefanter ett liv som de är värda.

photo_03-10-2018_15.32.38

Tony och Sofie berättar för Gitte Buchhave, chef för World Animal Protections danska kontor, om arbetet med att grunda Elephant Haven.

Fler och fler europeiska länder förbjuder elefanter på cirkus och har därmed behov av ett ställe dit de kan föras. Vi stödjer därför Elephant Haven i sydvästra Frankrike. 

Tony och Sofie väntas kunna ta emot de första tre elefanterna i början av 2019.

Se filmen från Elephant Haven:

Två eldsjälar som arbetar hårt och får hjälp av grannarna

Tony och Sofie har båda många års erfarenhet som djurvårdare åt elefanter i djurparker. ”Men vi började drömma om bättre sätt att ta oss an djuren och då kom idén om att skapa en fristad för elefanter i Europa,” berättar Tony. 

Ingen har så stor användning av en fristad som de elefanter som i åratal har tvingats leva och uppträda under helt onaturliga förhållanden på cirkus.

photo_03-10-2018_15.32.29

De före detta cirkuselefanterna får massor av utrymme att ströva på i Elephant Haven.

Det har varit mycket slit för att nå så här långt och det är kämpigt att få fram tillräckligt med pengar till det omfattande projektet. Men Tony och Sofie har fått stor uppbackning av lokalbefolkningen, som bidrar med det de kan erbjuda - ett lass hö, bananklasar och hjälp med att bygga hägn och stall.

Så bra får elefanterna det

Just nu är Tony och Sofie i gång med att bygga färdigt det första stallet och de planterar träd i området, där elefanterna kan få skugga. 

De är dessutom på väg att ordna en mudderpöl, där elefanterna kan spruta lera på sig – en naturlig åtgärd som skyddar deras hud mot insektsbett och solens strålar. Det finns redan bäckar och en sjö i reservatet, där elefanterna kan bada.

photo_03-10-2018_15.28.11

I sjön där elefanterna kan bada.

Stallet byggs med fokus på elefanternas behov. Till exempel finns där tre stora sandlådor som fyller flera olika funktioner:

  • Elefanterna kan ströbada i dem – en naturlig elefantsyssla. 
  • Många elefanter från cirkusar uppvisar tvångsmässigt beteende, som att vagga fram och tillbaka. Sanden mildrar stötarna och skonar därmed elefanternas leder.
  • Elefanterna ligger behagligt i sanden och det är lättare för äldre djur att resa sig när de kan få ihop små högar sand för att hjälpa dem på fötter.
  • När elefanterna kissar suger sanden upp det, så att de aldrig tvingas ligga i sin egen urin.
photo_03-10-2018_14.31.16

Sandlådorna i stallet ger elefanterna goda möjligheter till naturligt beteende.

Framtiden för Elephant Haven

”Vi vill gärna bygga ytterligare ett stall – så att vi får plats med fem elefanter till,” säger Tony. ”Det är ett stort stycke land som ligger intill vår mark, som vi vill kunna köpa 2022 men det kräver förstås att vi har resurserna.”

photo_03-10-2018_15.23.11

I grönsakslanden odlar Tony och Sofie bland annat snabbväxande squash som mat åt elefanterna.

När man frågar Tony hur mycket mark elefanterna behöver blir svaret: ”De kan använda hela Frankrike. De är ju vilda djur!”

Hela Frankrike får de inte - men de får ett stort, naturskönt område att ströva på där de äntligen kan leva ett gott elefantliv.

Läs mer om vårt arbete med vilda djur

De kan använda hela Frankrike. De är ju vilda djur! Tony Verhulst, grundare av Elephant Haven.