Uppdrag Granskning 1 n

Chockerande skandalfilmer från svensk kycklingindustri

Nyheter

Med filmer tagna i hemlighet avslöjar Djurrättsalliansen en skrämmande verklighet för fåglar i den svenska kycklingindustrin: grymma, illegala avlivningsmetoder, kannibalism, aggressivitet och snabbväxande hönor som utsätts för systematisk svält.

Djurrättsalliansens filmer får nu stor spridning via Uppdrag Granskning i Sveriges Television. Du kan se dokumentären ”Kycklingens pris” här:

Djurrättsalliansen avslöjar kycklingindustrin from Djurrättsalliansen on Vimeo.

Amanda Dahlberg, som är expert på djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:

”Filmerna är oerhört skrämmande. Det är chockerande att djur behandlas så här illa i Sverige i dag. Jag hoppas att de fruktansvärda förhållandena åtgärdas snarast – och att avslöjandena också gör att fler börjar fundera över hur vi behandlar djur i vårt samhälle. Det är hög tid att sätta stopp för djurfabrikerna, där djur trängs ihop i onaturliga miljöer och inte behandlas som de kännande varelser de är, utan mer som kuggar i ett vinstdrivande maskineri”. 

Olaglig avlivning 

Filmerna avslöjar helvetet för tuppar och hönor i en svensk avelsanläggning i Skåne. Skadade och sjuka djur avlivas på ett grymt och olagligt sätt, genom att deras nackar vrids av eller att de trampas ihjäl utan att först ha blivit bedövade. 

Avelsanläggningen ägas av företaget Aviagen, som är helt dominerande inom aveln på den svenska kycklingmarknaden. Alla företagets 13 anläggningar ligger i Skåne och sekretessen där är rigid. 

Uppdrag Granskning har inte fått tillstånd att filma djurens situation i anläggningarna, med hänvisning till risken för smittspridning. De hemliga filmerna som visas i dokumentären togs av en person från Djurrättsalliansen som jobbade undercover hos Aviagen. 

Aggressivitet och kannibalism

Dokumentären visar en fruktansvärd situation för hönorna, där det också förekommer kannibalism. Att hönorna är så aggressiva att de skadar och äter på varandra kan vara en följd av att de hålls på en svältkur för att inte växa för fort.  

 

Per Jensen, som är professor i etologi vid Linköpings universitet, kommenterar de skrämmande bilderna med att förhållandena för hönorna förmodligen är ”det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning”. 

Avelsdjuren får leva drygt ett år i en miljö med mycket hunger, stress och aggressivitet innan de tas ur produktionen och slaktas. 

Onaturligt snabbväxande 

Den vanligaste kycklingtypen i svensk kycklingindustri heter Ross308, som är framavlad för att vara lönsam utifrån köttindustrins krav. Kycklingarna växer fort och lägger på sig mycket vikt, så att de kan slaktas för att bli köttprodukter när de bara är omkring en månad gamla. 

Att de är så hårt framavlade för att växa snabbt skapar många allvarliga problem. De djur som används för avel lider av att de utsätts för systematisk svält för att de inte ska växa för snabbt. 

Det är inte heller ovanligt att de snabbväxande, stora, tunga kycklingarna lider av smärtsamma benskador, skelettproblem och överansträngda hjärtan och lungor. 

Amanda Dahlberg säger:

”Den här skandalen sätter på ett extremt sätt fingret på mycket av det som är problematiskt med dagens djurfabriker: stress och dålig djurvälfärd i trånga, onaturliga miljöer och avel på snabbväxande djur som skapar stora hälsoproblem. Förutom dålig djurvälfärd bidrar djurfabrikerna också till att förvärra klimathotet med sina stora utsläpp av växthusgaser. Så både för djurens och hela planetens skull arbetar World Animal Protection för ett radikalt systemskifte – bort från djurfabrikerna och mot ett mer hållbart, växtbaserat livsmedelsystem”.

Här kan du läsa mer om kycklingar i livsmedelsindustrin: 
https://www.worldanimalprotection.se/kycklingar

 

Vill du vara med och skapa en djurvänligare värld?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

Jag hoppas att de fruktansvärda förhållandena åtgärdas snarast – och att avslöjandena också gör att fler börjar fundera över hur vi behandlar djur i vårt samhälle.

Läs mer..