Kycklingar i Sverige
Konsumtionen av fågelkött har mer än fördubblats i Sverige under de senaste 20 åren. Ekologiskt respektive ”free range” (kycklingar som får utevistelse) står för mindre än 1 %.
Livet för en kyckling ser olika ut beroende på var den kommer ifrån – Sverige har generellt en högre standard än många andra länder, men även här finns skillnader mellan olika varumärken.
Den växande efterfrågan på kycklingkött har lett till ökad svensk produktionen, men samtidigt har importen ökat. Nästan varannan kyckling som äts i Sverige idag är importerad. Merparten av det vi handlar i mataffären är svenskuppfödd kyckling, däremot är en stor del av kycklingköttet i färdigmat och på restauranger importerat.
Det importerade fågelköttet kommer huvudsakligen från Danmark, Nederländerna, Tyskland och Thailand. Importen från Thailand står för några procent av den totala importen, men troligen finns det ett stort mörkertal eftersom en del av köttet märks om i annat EU-land innan det når Sverige.
Vilken kyckling väljer du?
Det finns en uppsjö av kycklingprodukter och det är inte alltid lätt att välja ”rätt”. Men det finns ett antal märkningar som gör valet lite enklare. Vår tabell visar olika märken av svensk, färsk, certifierad kyckling – vilken väljer du?
Kycklingguiden