
Stena Line, stoppa de grymma kalvtransporterna!
Nyheter
Tillsammans med 17 andra organisationer har World Animal Protection skickat ett öppet brev till Stena Line. Vi uppmanar det svenska rederiet att stoppa de grymma transporterna av kalvar från Irland till Frankrike.
Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger:
”Det är hög tid för Stena Line att sluta med transporterna av mycket unga kalvar på färjerutten från Rosslare i Irland till Cherbourg i Frankrike. Under de senaste åren har kalvtransporterna fått mycket kritik – inte minst från EU-håll. Efter en granskning 2022 gjorde EU-kommissionen bedömningen att de strider mot EU:s djurskyddsregler. Nu hoppas jag att vårt öppna brev kan få Stena Line att tänka om och stoppa transporterna”.
Stena Line bidrar med sina transporter till att upprätthålla en mycket bekymmersam del av den irländska mjölkindustrin med stora djurskyddsproblem. Om transporterna stoppades, skulle förhållandena för djuren kunna förbättras.
Som det är nu underlättar Stena Line för mjölkindustrin i Irland att se till att många kor föder kalvar för att de ska gå att mjölka. De tjurkalvar som då föds och inte är ekonomiskt intressanta i mjölkproduktionen kan snabbt transporteras bort med bland andra Stena Lines fartyg till Frankrike.
Dokumenterade skräcktransporter
I samband med EU-kommissionens granskning startade den irländska organisationen Ethical Farming en juridisk process mot Irland för att få stopp på transporterna – och den processen pågår fortfarande. Ett klagomål har också lämnats in av den nederländska djurskyddsorganisationen Eyes on Animals.
De här två organisationerna dokumenterade 2022 fruktansvärda förhållanden under en transport med Stena Line, tillsammans med den nederländska EU-parlamentarikern Anja Hazekamp. Undersökningsteamet följde en slumpvis utvald kalvtransport från Irland. Under den totalt extremt långa transporttiden på 50 timmar fick kalvarna bara mjölkersättning en enda gång – och det var i början av transporten. Kalvarna befann sig sedan ombord på Stena Lines fartyg Stena Horizon under 18 timmar, innan de lastades av i Frankrike.
Under 2023 avslöjade sedan det irländska TV-programmet RTÉ Investigates ytterligare grymheter i samband med kalvexporten: misshandel på irländska marknader och långa perioder utan mat under den påfrestande resan till Frankrike med Stena Horizon. Året efter dokumenterade RTÉ Investigates på nytt allvarliga missförhållanden för kalvar till havs – den här gången på ett annat av rederiets fartyg, Stena Vision.
▶ Du är viktig för djuren!
World Animal Protection är en världsomfattande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Med vår verksamhet bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.