Bear in a cage at a bear bile farm in Vietnam - World Animal Protection

Mikrochip hjälper oss skydda Vietnams björnar

Nyheter

Nu tar vi nästa steg för att få stopp på Vietnams brutala gallindustri, där björnar tappas på galla på plågsamma sätt.

Sedan 2005 har det varit olagligt att tappa galla från levande björnar i Vietnam, men det sker fortfarande i det fördolda. Gallan är nämligen en populär ingrediens i traditionell asiatisk medicin. Därför är det helt avgörande att myndigheterna kan övervaka björnarna – och här kommer mikrochipen till stor nytta.

En 12 år lång kampanj

Under 2005 började vi tillsammans med Vietnams departement för jordbruk och landsbygdsutveckling och vår lokala partner Education for Nature Vietnam (ENV) mikrochipa fler än 4 300 björnar i fångenskap på hundratals gårdar över hela landet. Vi använde den bästa tekniken som då fanns tillgänglig på marknaden.

Nu har vi tillgång till en ny och förbättrad teknologi, som gör det lättare att övervaka björnarna och det är inte längre nödvändigt att bedöva björnarna för att kunna avläsa deras chip. 

bear_behind_cage_at_bear_bile_farm

Provinsen Hanoi i Vietnam är centrum för landets gallfarmer. Där har vi tillsammans med naturskyddsmyndigheten försett 210 björnar med den nya generationen mikrochip.

Det här är ett viktigt steg i strategin för att avveckla gallfarmerna i Vietnam. Mikrochipet förhindrar att nya björnar blir en del av gallindustrin i Hanoi och möjliggör bättre övervakning av farmer som bedriver illegal verksamhet.

Om en björn hittas på en anläggning utan mikrochip eller registreringsbevis kan den konfiskeras och tas till ett räddningscenter eller reservat.

Dramatisk minskning av björnar som utnyttjas för sin galla

Antalet björnar som hålls fångna för sin galla har minskat från 4 300 år 2005 till färre än 1 300 tio år senare, enligt departementet för jordbruk och landsbygdsutveckling i Vietnam. Skärpta lagar som gör det svårare att fånga björnar i det vilda, bättre efterlevnad av dessa lagar och långsiktiga kampanjer av oss och andra organisationer, har gett resultat.

Bui Thi Ha, som är kampanjansvarig på ENV säger: ”Vi fortsätter att arbeta hårt för att påskynda ett slut för gallindustrin och vi arbetar tillsammans med regeringen, lokalpolisen och allmänheten för att få detta att gå igenom.”

Kämpar för björnarna

Den senaste omgången av 210 björnar som fått mikrochip är en del av en ny strategi som vi utvecklat tillsammans med den vietnamesiska regeringen och andra organisationer som ENV, Four Paws International och Four Paws Vietnam.

Nu vill vi genomföra omchipning av björnar i andra viktiga provinser i Vietnam, där det finns stora mängder björnar i fångenskap på björngallsfarmer. 

Attityden till björngalla förändras

Till vår stora glädje har användningen av björngalla minskat med mer än 60% sedan 2005. Allmänhetens minskade efterfrågan resulterar i färre björnar på farmer och är ett tydligt tecken på att björnindustrin är på väg att upphöra.

Vår kampanjchef Karanvir Kukreja säger: ”Våra ansträngningar har sedan 2005 gjort avgörande framsteg men kampen är inte över förrän den sista gallfarmen i Vietnam har stängt.”

Läs mer om vårt arbete mot gallfabrikerna

Våra ansträngningar har sedan 2005 gjort avgörande framsteg men kampen är inte över förrän den sista gallfarmen i Vietnam har stängt.