World Lion day world animal protection India

Savannens konung är värd att uppmärksamma

Nyheter

Idag på Lejonets dag vill vi hylla Lejonet. Detta otroliga kattdjur är kung över savannen och älskas för sin pondus och kraft.

Lejonet är det näst största stora kattdjuret efter tigrar och det finns två arter kvar i världen idag - det afrikanska och det asiatiska. Det finns bara ungefär 350 asiatiska lejon runt nationalparken Gir i Gujarat, Indien. Afrikanska lejon finns i Afrika söder om Sahara, troligen färre än 30 000 i det vilda.

lejon

Enda flocklevande kattdjuret

Deras underbara rytande kan höras över en halvmil bort och är ett av de härligaste läten man kan höra på savannen (om man inte är zebra, buffel, gnu eller antilop förstås). Det är enda kattdjuret som inte lever själv. Lejon lever i flock och jagar oftast i flock.

Ett revir kan variera från 20-400 kvadratkilometer, beroende på hur mycket mat som finns inom området. Lejon kan springa med en hastighet upp till 80 km i timmen. Även honor jagar. De gör det mesta av jakten från gryning till skymning, medan hannarna patrullerar territoriet och skyddar flocken.

Mycket kött varje dag

Afrikanska lejon kan bli upp till tre meter långa från huvud till svans; de är tunga djur och väger 150 - 250 kg. Asiatiska lejon är mindre. Hanar är tyngre än honor. Lejonmanen är stor, runt 20 cm lång. Endast hanar har den och den tros vara ett tecken på dominans som hjälper till att locka honor. 

En lejontunga är så sträv att den kan slicka av kött från benen. En hane äter lätt upp till 30 kg åt gången men kan få i sig ända upp till 60 kg på en dag.

Lejonungar

Honorna får vanligtvis sin första kull med ungar när de är cirka fyra år gamla efter en graviditet på cirka 12 veckor.

Ungar föds med små fläckar som senare försvinner. Det finns även vita lejon, så kallat leucistiska med mindre mängd melanin, dock inte helt utan eftersom de då är de albinos. De är då extremt känsliga för solljus. 

90% av ungarna dör innan de når vuxen ålder och 60-70% inom första året.  I det vilda kan lejon bli 10-14 år, i fångenskap kan de leva upp till 20 år.

lejonungar äter kött

Lejon behöver din hjälp

Även ett starkt och respektingivande djur som ejon löper stor risk för utrotning. Främst genom förlust av livsmiljöer, troféjakt, förlust av bytesarter och konflikt mellan människor och djur. Tusentals hålls i djurparker och av privatpersoner. Många dödas för att deras kroppsdelar ska bli traditionell medicin. 

Med din hjälp kan vi att stoppa grymheter mot världens lejon och hålla dessa magnifika djur i det vilda, där de hör hemma.

Läs mer..