Credit: Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vad kan jag göra för djuren i Ukraina-krisen?

Nyheter

Kriget i Ukraina har skapat en katastrofal situation för både människor och djur. Här har vi samlat information för dig som vill hjälpa de djur som nu är hårt drabbade av striderna.

Roger Pettersson, som är generalsekreterare i World Animal Protection Sverige, säger:

I dag är vi alla ukrainare. Vi måste alla ta vårt ansvar och hjälpa Ukraina på de sätt vi kan. Läget är akut, både för människor och djur. Våra tankar går till alla dem som är offer i den här enormt tragiska situationen.

Credit: Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Foto: Shutterstock: Tensions, Luhansk Area, Ukraine - 28 Jan 2022

Stöd via Eurogroup for animals

Det som händer i Ukraina påverkar många djur. Vi har fått information från organisationer på plats i Ukraina om hur de just nu kämpar för att rädda djur på djurhem undan krigets fasor.

World Animal Protection har inget eget team i Ukraina. Vi uppmanar alla som vill hjälpa djuren att göra det via vår samarbetspartner Eurogroup for Animals.

Här hittar du information som Eurogroup for Animals har sammanställt om organisationer du kan stödja. 

Credit: Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Foto: Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Många djur drabbade

Många familjer som har djur kan nu bli tvungna att fly för sina liv utan att kunna få med sig djuren. Hjärtskärande bilder visar hur människor desperat lämnar Ukraina tillsammans med sina sällskapsdjur, något som kan skapa svåra trauman för både djur och människor.

De vilda djuren drabbas av beskjutningarna. I det otrygga läget kan de stressas svårt och överge sina bon för att komma undan striderna.

Djuren i lantbruket är svåra att förflytta och blir därför sårbara för bomber och granater och löper också en uppenbar risk att bli övergivna när människor flyr. I Ukraina finns det cirka 3,5 miljoner boskapsdjur, 5,7 miljoner grisar och 212 miljoner kycklingar.

Vi uppmanar alla som vill hjälpa djuren att göra det via vår samarbetspartner Eurogroup for Animals.

Läs mer..