Glada grisar på Ängavallen - Foto: Jonny Nylund

Skånsk föregångare låter ko och kalv vara tillsammans

Nyheter

Ängavallens gård har funnits i familjen Nordströms ägo sedan 1971. Gården har 45 kor, lika många grisar och 120 får av ”gamla” raser som rödkulla, fjällko, skogsfår, hälsingefår och linderödsgrisar.

Rolf Axel Nordström med en ko på ängarna i Ängavallen.

Att ha djur är en möjlighet, ingen rättighet. Som djurägare har man ansvar för att djuren ska kunna leva det liv som naturen har tänkt för dem och sedan låta dem dö på ett värdigt sätt, säger Rolf Axel Nordström.

Rolf Axel har eget slakteri på gården för att döden ska bli så skonsam som möjligt. Det blir inga djurtransporter och den är byggd så att djuren varken ska se eller lukta döda kompisar. Ingen påfösning. Pådrivning kan ta från ett par minuter till flera timmar.

Han använder också naturlig befruktning, alltså ingen insemination. Han skiljer heller inte på köttkor och mjölkkor. 

Kalv Ängavallen - Foto: Ulla Lillie

Redan från början ville Rolf Axel låta kalven dia kon, trots att det var standard att separera kon från sin kalv kort tid efter födseln. På hans gård får 1–2 procent av korna juverinflammation, till skillnad mot  runt 10 procent  i mjölkproduktionen i Sverige i genomsnitt. Om korna på Ängavallen drabbas får de antibiotika och taggas upp, så att kon och kalven tas ur produktionen, men får fortsätta leva för sin egen skull.

Vi har dessutom ”kosläpp” 365 dagar om året.  Det där är bara trams med jippon runt omkring. Korna och kalvarna går in och ut som de vill här. Och självklart vill vi inspirera andra att hålla ko och kalv tillsammans. De har en stark bindning och råmar efter varandra om de skiljs åt, säger Rolf Axel. 

Ko + kalv

Ängavallen ger alla sina kor namn. Favoriten genom åren heter Strimma, som levde 2010–2022. Hon var fantastisk. Den vackraste kon, säger Rolf Axel.

 

Men det finns många andra vackra kor kvar på gården.

Odlingen är helt ekologisk och giftfri, med naturlig gödsling och vallodling. Korna äter bara gräs. För att få ekonomi i verksamheten har Ängavallen inga mellanhänder eller medverkar i kooperativ. Man får bara tag i deras produkter i anslutning till gården. Här finns mejeri, charkuteri, gårdsbutik, örtagård, hotell och restaurang, egen kvarn, ysteri, bageri, restaurang, café och picknickpark.

Glad gris på Ängavallen - Foto Tom Svensson

Vi har ett helhetskoncept. Folk är beredda att betala för att se djur som har det bra. Själv äter jag vego fem dagar i veckan, kött en dag och fisk en dag. Alltid giftfritt och ekologiskt. För miljöns skull, säger Rolf Axel Nordström.

Vill du också att ko och kalv ska få vara tillsammans längre?
Skriv på Kalvkonventionen:  

Skriv på här!
 

När ko och kalv själva får välja, flyttar kalven hemifrån ungefär efter halvår. Precis så är det på Ängavallen, säger Rolf Axel Nordström, ägare och grundare av Ängavallen i skånska Vellinge.

Läs mer..