World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn till den thailändska regeringen för att förhindra att fler elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

172 000 kräver att Thailand förbjuder elefantavel

Nyheter

Tusentals elefanter tvingas i dag leva onaturliga liv i fångenskap för att underhålla turister i Thailand. World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn från Sverige och 25 andra länder till den thailändska regeringen för att förhindra att elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

Hatai Limprayoonyong, som är kampanjansvarig i thailändska World Animal Protection, säger:

”Regeringen måste ta chansen att förbättra Thailands rykte som ett djurvänligt turistland genom att se till att det här är den sista generationen elefanter som utsätts för grymt, kommersiellt utnyttjande”.

World Animal Protection hoppas att de 172 000 namnen för ett förbud mot elefantavel i fångenskap ska få Thailands premiärminister Srettha Thavisin att skynda på den lagstiftningsprocess som pågår.

World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn till den thailändska regeringen för att förhindra att fler elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

I det thailändska parlamentet finns ett förslag på en ny elefantvänlig djurskyddslag som skulle innebära ett förbud mot elefantavel, The Elephant Protection Bill, som bland andra World Animal Protection varit med och drivit fram. Lagförslaget fick starkt stöd av de thailändska väljarna 2022, men kan inte förverkligas utan stöd från premiärministern.

Tusentals elefanter

Lina Dahl, som är kampanjansvarig i svenska World Animal Protection, säger:

”Jag vill tacka alla våra supportrar som skrivit på namninsamlingen! Det här är en stor möjlighet att verkligen göra skillnad för tusentals elefanter. Turister i Thailand betalar för att besöka elefantanläggningar där de kan klappa, mata, fotografera, tvätta och rida på elefanter eller se dem uppträda. Turistreklamen framställer det här som oskyldiga nöjen, men sanningen är tyvärr den rakt motsatta med stort lidande för elefanterna”.

Den thailändska elefantindustrin växte mycket kraftigt under 2010-talet. Totalt fanns det 2020 runt 3 000 elefanter på omkring 250 olika platser.

World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn till den thailändska regeringen för att förhindra att fler elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

Vilda djur som elefanter hör inte hemma i fångenskap. Det är onaturligt för dem att ha närkontakt med människor och de kan utsättas för mycket grymma träningsmetoder.

Elefantungar tas tidigt från sina mammor och kedjas fast för att lära sig att göra som tränarna vill, så att de kan användas för att roa turister. Sedan tvingas de uthärda långa liv i fångenskap – en elefant kan leva i 70 år.

Två fria elefanter i tailands djungel.

Många hälsoproblem har rapporterats hos elefanter från thailändska turistorter, som skador orsakade av ridsadlar, fotproblem eftersom turister rider långa sträckor på elefanterna på hård eller ojämn mark och begränsad tillgång till veterinärvård.

 

Här kan du läsa mer om elefanter och andra vilda djur i nöjesindustrin 


Här kan du se stödet i olika länder för ett förbud mot elefantavel i Thailand:

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Australien förbjuder export av levande får till havs

Nyheter

Viktig framgång för Australiens får: Från och med den 1 maj 2028 kommer det att bli olagligt att exportera levande får från Australien till havs. World Animal Protection har under många år arbetat för att den grymma exporten ska stoppas.

Naturkatastrofen i Brasilien visar köttindustrins förödande påverkan

Nyheter

Området Rio Grande do Sul i Brasilien plågas just nu av en svår naturkatastrof. Översvämningar och jordskred har kostat över 150 människor livet och påverkat uppåt två miljoner. En bidragande orsak till det här allvarliga nödläget är den stora köttindustrin i Brasilien.

EU-valet viktigt för djurfrågorna

Nyheter

Den 9 juni är det dags att gå till rösturnorna. Då är det var till Europaparlamentet. Då väljs de personer som ska sitta i Europaparlamentet de kommande fem åren. Varför inte använda din röst för att skydda djur?